‘Kültür Yolları’ Karadeniz’e çıktı

- Güncelleme:
‘Kültür Yolları’ Karadeniz’e çıktı

Kültür - Sanat Haberleri

Sümela Kültür Yolu Festivali, dünyadan ve Türkiye’den farklı sanatçıları, farklı faaliyetlerle sanatseverlerle buluşturuyor. Sorularımızı cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Şehir şehir dolaşıp Kültür Yolu Festivallerini takip eden vatandaşlarımız var” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İlk olarak Beyoğlu’ndan başlayan Kültür Yolu Festivalleri, geride kalan üç senede Türkiye’nin dört bir tarafını sardı…

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği festivaller, bu sene 11 şehre ulaşıyor ve “yollar” artık Karadeniz’e de uzanıyor.
Nevşehir’den başlayan bu seneki Kültür Yolu Festivallerinin yeni durakları hafta sonu Trabzon ve Erzurum oldu. İki şehirde 27 Ağustos’a kadar eş zamanlı olarak düzenlenecek olan Sümela ve Palandöken Kültür Yolu Festivallerinde; farklı dünyalardan insanlara hitap eden farklı sergi, konser, tiyatro ve film gösterimleri yer alıyor. Faaliyetler şehirlerin tarihî ve turistik mekânlarına dağılıyor.

‘Kültür Yolları’ Karadeniz’e çıktı

ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞIYORLAR

Biz de Trabzon’da yapılan Sümela Kültür Yolu Festivali’ni görmek için şehirdeydik. Festival çerçevesinde küçük bir gazeteci grubuyla birlikte sohbet ettiğimiz Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gördükleri alakadan memnun bir hâli vardı. Kültür Yolu Festivallerini anlatan Bakan Ersoy, her kesimden ve her yaştan insana hitap etmek istediklerini öne çıkarıp “Vatandaşların kültür ve sanat faaliyetlerine yoğun olarak erişmelerini sağlamak istiyoruz. Ama bunu yaparken şehrin bilinirliğini ve markalaşma sürecini de hızlandırıyoruz. Büyükşehirlerin de dâhil olmasıyla geçen sene 33 milyon katılım oldu. Bu tekil ziyaretçi değil ama çok büyük bir rakam. Şimdi bir ilginç bir şey de gördüm; şehir şehir dolaşıp Kültür Yolu Festivallerini takip eden vatandaşlarımız da var” dedi.

EN BÜYÜK KAMUSAL FESTİVAL ZİNCİRİ

Türkiye’de farklı şehirlerin Kültür Yolu Festivallerine dâhil olmak için verdikleri yarışı da değerlendiren Bakan Ersoy “Demek ki tüm Türkiye’de sahiplenildi. Aslında bu, dünyadaki en büyük kamusal festival zinciri. Bu kadar büyük çapta tekdir. Çok büyük bir kısmı da ücretsiz gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

‘Kültür Yolları’ Karadeniz’e çıktı

TURİZMDEN ALIP KÜLTÜRDE KULLANIYORUZ

İstanbul için ise sürpriz faaliyetler planladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, olgunlaşınca açıklayacaklarını müjdeledi.

Kültür ve turizmin tek bakanlıkta toplamasına dair yıllardır yapılan eleştirilere de değinen Ersoy “Kültür ve turizmin bir arada olmasını eleştiriyorlar ya… Eleştirilerin tam tersine bunları bir sinerji yapan iki ayrı unsur gibi düşünebilirsiniz. Nitelikli turist istiyorsanız turizmi kültür ve sanatla birleştirmeniz lazım. Biz de turistlerden elde ettiğimiz gelirleri yine de kültür sanatı geliştirmek için kullanıyoruz. Şu an kültür sanat etkinlikleri, desteklenmesi gereken etkinlikler” diye konuştu.

EBRU SANATINA DİJİTALDE DENEME

Sümela Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Türkiye ve dünyadan farklı sanatçılar sanatseverlerle buluşuyor. Onlar arasında dünyaca tanınmış ebru sanatçısı Garip Ay’ın Ayasofya Camii iç avlusunda gerçekleştirdiği gerçek zamanlı ebru performansı dikkat çekiyor.
Ayrıca deneyim alanında ebru sanatı, dijital şekilde tecrübe edilebiliyor. Sanatçı Ay “Uzun zamandır yurt dışında çalışmalar yapıyordum. Festival çerçevesinde ülkemde olmak beni mutlu ediyor. Burada mapping gösterileriyle ebru sanatını ana vatanında daha fazla insana ulaştırıyoruz. Mimari bir yapıya yine yerel bir sanatla âdeta elbise giydiriyoruz” diyor. Letonyalı sanatçı Andris Zēgners ise Kızlar Manastırı’ndaki “Amberin Sırları” adlı sergisinde 40 milyon yıl önce oluşan kehribar taşının detaylarındaki güzellikleri, 19 büyük ölçekli makro fotoğraf eseriyle sanatseverlere sunuyor. Aynı mekânda sanatçı Sevgi Şen’in Türk hat sanatının büyük ustalarının yazı istiflerini ebru sanatıyla birleştirerek hazırladığı “Akkase Ebru” sergisi de görülebiliyor. Ebru Ceylan’ın “Kutsal Damlalar” heykel enstalasyonu da şehirde sergileniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...