Ömrü boyunca milleti için kitap topladı! Ali Emîrî Efendi vefatının 100’üncü yılında yad edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ömrü boyunca milleti için kitap topladı! Ali Emîrî Efendi vefatının 100’üncü yılında yad edildi

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

‘Millet Kütüphanesi’nin kurucusu “hafızıkütüp (kütüphane memuru)” Ali Emîrî Efendi, vefatının 100’üncü yılında kabri başında ve bir sempozyumla yâd edildi...

‘Millet Kütüphanesi’ne birçoğu nadir 16 bin cilt eser kazandıran Ali Emîrî Efendi hakkında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yapılan üç oturumluk sempozyumda birçok akademisyen, edebiyatçı ve yazar meşhur kütüphaneciyi anlattı. Burada konuşan Dr. Coşkun Yılmaz, “Ali Emîrî, tarihimizin en çalkantılı ikliminde doğmuş, büyümüş ve yaşamıştır. Zamanımıza intikal eden birçok siyasi, idari ve kültürel tartışmaların temelinde bulunmuştur. Ali Emîrî Efendi’nin hem Dîvânu Lugâti’t-Türk hem de 16 bin ciltlik koleksiyonuyla ‘Millet Kütüphanesi’ kurmuş olması olağanüstü bir katkıdır. Dolayısıyla Ali Emîrî Efendi’yi anmak ve anlamak demek aslında bizim yüzyıllık tarihimiz içerisinde çok önemli bir dönemi iyi tahlil etmek demektir” dedi. 

KÜTÜPHANEYE İSMİNİ VERDİRMEDİ

Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdiresi Melek Gençboyacı ise “Ali Emîrî Efendi kendini kitaplara, kitaplarını da milletine vakfetmiş sıra dışı bir kişiliğe sahipti. Osmanlı coğrafyasında gittiği her yerden kitap toplamış. 17 Nisan 1916 yılında ise ömrü boyunca topladığı kitaplardan oluşan ‘Millet Kütüphanesi’ni kurmuştur. Bütün ısrarlara rağmen kütüphaneye kendi isminin verilmesini istememiştir. ‘Ben bu kitapları milletim için topladım, milletime armağan ediyorum’ demiştir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu ise “Ali Emîrî Efendi, ömrünü kitaplara adayan, bilgi ve kültürle yoğrulmuş bir şahsiyetti. Bu faaliyet kültür alanındaki değerli çalışmalarının gelecek nesillere ilham kaynağı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...