Sinemada bu hafta: Orta Doğulu süper kahraman

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sinemada bu hafta: Orta Doğulu süper kahraman

Kültür - Sanat Haberleri

Dwayne Johnson’ın başrolünde olduğu DC filmi “Black Adam”, beş bin sene sonra canlanan Orta Doğulu süper kahraman üzerinden Batı’nın sömürgeciliğine eleştiriler getirse de alt metinlerinde başka şeyler söylüyor!

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

'BLACK ADAM'
ORTA DOĞULU SÜPER KAHRAMAN

Sinemada DC ve Marvel’ın başını çektiği süper kahraman evrenlerinde son yıllarda bir şeyler oluyor. Siyahi ve çok renkli karakterlerden sonra Marvel kendine göre Müslüman bir süper kahraman meydana getirip dizi olarak sundu. Şimdi en çetin rakibi DC Comics, eski çizgi romanlarından çıkardığı Orta Doğulu karakterini solo bir filmle takdim ediyor. Fakat karşımızda bir kahraman değil, “beyaz adam”ın çekip çevirmesine muhtaç, bir antikahraman var...

KÖKENLERE BAKIŞ

Evet, bu hafta sinemalara misafir olmaya başlayan yönetmen Jaume Collet-Serra’nın “Black Adam”ı, beş bin yıl önce hapsedilen asi karakter Teht Adam’ın kökenlerini aydınlatan bir film... Eserde onun modern dünyaya dönüşü ve “Adalet Topluluğu” ile enteresan mücadelesi merkeze alınıyor. Filmde ana karakteri Dwayne Johnson canlandırırken ona Aldis Hodge, Noah Centineo, Sarah Shahi gibi oyuncular refakat ediyor.

TANIDIK BİR ÜLKE!

Hikâye Kahndaq adlı kurgusal bir Orta Doğu ülkesinde geçiyor. Bir yerlerden tanıdık gelen bu memleket, değerli madeni Eternium’dan ötürü sömürülerek geri bırakılmıştır. Black Adam namıdiğer Teht Adam ise beş bin sene evvel kötü bir hükümdar tarafından idare edilen bu ülkede, büyücüler tarafından yer altına hapsedilmiştir. Kısa ve sathi bir hatırlatmadan sonra günümüze uzanan hikâyede, Adrianna adlı Orta Doğulu direnişçi kadın, kardeşi ve oğluyla birlikte istemeden Black Adam’ı topraktan uyandırır. Aşırı güçlerle tasvir edilen karakter, olanca kin ve öfkesiyle anlamakta zorlandığı yeni dünyayı alt üst eder. Ülkeyi sömüren Intergang adlı oluşuma karşı da direnişçilere sahip çıkar. Ortalık karışınca o güne kadar sömürüye ses çıkarmayan Hawkman, Doctor Fate, Atom Smasher ve Cyclone’dan oluşan “Adalet Topluluğu” âdeta bir BM gücü gibi “istikrar için” ülkeye gelir...

Süper kahraman filmleri her sinema üretimi gibi devrinin ruhunun birer aynaları... “Black Adam”da da Batı’nın Orta Doğu’daki sömürüsü resmedilip, Arap Baharı gibi hadiselere alkış tutuluyor. Ancak ortaya konan saldırgan süper kahraman ile âdeta “Size düzen verecek olan yine biziz!” deniliyor. Bu sebeple Orta Doğulu “Black Adam” -yer yer toparlansa da- diğer süper kahramanlardan farklı, bir antikahraman olarak tasvir ediliyor. Aşırı paganist unsurlar da esere zerk ediliyor.

Evet, kendine has bir sürükleyicilik barındıran eser, buna rağmen zekice yazılmış senaryodan mahrum kalıyor. Özellikle Black Adam’ın köken hikâyesi aceleye getirilmişe benziyor ve çıkış için beklenen tesiri uyandırmıyor.

GÖRSEL PROBLEMLER

Malumunuz süper kahraman filmlerinde görsel efektler çok şey demek. Ancak filmde, bu noktada sınıfta kalınıyor; kalite seviyesi düşük CGI’lar perdeye boca edilmiş gibi duruyor.

Oyunculuk cephesi ise farklı... Dwayne Johnson yapımcılarından olduğu filmde, süper kahraman karakteriyle âdeta bütünleşiyor.

Ezcümle, ticari endişelerle giderek “renklenen” süper kahramanlar dünyasının son halkası “Black Adam”, DC evrenine farklılık katsa da Dwayne Johnson’a rağmen tatmin edici olmaktan uzak kalıyor... 

Yönetmen: Jaume Collet-Serra
Tür: Macera
Ülke: ABD

Sinemada bu hafta: Orta Doğulu süper kahraman

'BANDIRMA FÜZE KULÜBÜ'
MAZİDEN 'FEZA MACERASI'

Beyazperdede Türkiye’nin yakın tarihinden çıkarılan hikâyelere bir yenisi daha ilave oldu. Yapımcılığını Mustafa Uslu, yönetmenliğini ise Ömer Faruk Sorak’ın yaptığı “Bandırma Füze Kulübü”, idealist bir grup Türk gencinin giriştiği feza macerasını merkezine alıyor. Filmde; Alina Boz, Deniz Can Aktaş, Erkan Kolçak Köstendil ve Atay Yıldız başrolleri paylaşıyor. Gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak nispeten kurgusal bir noktaya varılan eserde, 1957 senesinde, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde liselilerin kurduğu enteresan kulüpten ilham alınıyor. Beş gencin bürokratik ve maddi zorluklara rağmen gerçekleştirdikleri füze denemeleri hikâye ediliyor.

Mustafa Uslu filmlerinin temel unsurlarını barındıran “Bandırma Füze Kulübü”, seyirciye ilham verici bir hikâye sunuyor. Türkiye’nin Batı’ya bağımlı olduğu günler, “savunma” merkezli olarak tasvir ediliyor. Hamasetin sınırlı tutulduğu yapımda buna rağmen sırıtan “aşırı mesaj endişeli” sahneler de yok değil. Öte yandan filmde tesirli devir tasvirleri yapılıyor. Üzerinde çok çalışılmış dekorların yanı sıra arka planda çeşitli unsurlarla tarih dersi veriliyor. Hasılı “Bandırma Füze Kulübü”, eksiklerine rağmen prodüksiyon kalitesiyle benzerlerinden ayrışıyor.

Yönetmen: Ömer Faruk Sorak
Tür: Dram, Tarihî
Ülke: Türkiye

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...