Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Başkanı: "Kimliğimiz tehlikede! 'Millî Bir Kültür ve Dil Politikası’na ihtiyacımız var"

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Başkanı: "Kimliğimiz tehlikede! 'Millî Bir Kültür ve Dil Politikası’na ihtiyacımız var"
Tded, Haber

Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nda konuşan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Türkçe hassasiyetine dikkat çekti.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, 6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nda “Dilimiz Kimliğimizdir” konferansı verdi.

Dilin yanlış kullanımına ve yabancı kelime işgaline dikkat çeken Erdem, “Dili korumakla vatanı korumak arasında hiç fark yoktur.” dedi.

TÜRKÇE DÜNYANIN EN BÜYÜK DİLLERİ ARASINDA

“Türkçemizin kıymetini bilmek, dilimizi korumak ve güzelliklerini keşfetmek bu milletin ferdi olarak başlıca görevlerimizdendir. ” diyen Ekrem Erdem Türkçe'nin gücüne vurgu yaptı.

Yabancı kelime işgalinin internetle birlikte her geçen gün artış göstermesini değerlendirerek şunları söyledi:

“Yaklaşık 16 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada 250 milyona yakın konuşanıyla dünyanın en büyük dilleri arasında yer alan Türkçe, bugün bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, basın ve yayın kuruluşlarının kullandığı özensiz dil, ticari hayatın getirdiği yabancı kelime kullanım alışkanlığı, yabancı dilde eğitim hayranlığı gibi nedenler dilimiz için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Başkanı:

Anlamsız kısaltmalar, cümle aralarına serpiştirilen yabancı kelimeler, kuş diline benzer sosyal medya dili gençlerimizin iletişim dili olarak her geçen gün kullanım alanını genişletmektedir.

"MİLLİ KİMLİĞİMİZ TEHLİKEDE"

Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, millî kimliğimizdir. Kendi dillini, kültürünü kaybederek başka bir milletin kültür dairesi içine giren milletler tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir.

Dil devletlerin varlık sebebidir. Toplumlar, millet olmayı ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varlıklarını da kendi dilleri ile koruyabilirler.”

"MİLLİ BİR KÜLTÜR VE DİL POLİTİKASI"

Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunması vatan savunmasıdır.

Dünyada söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak dilimize sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Güçlü medeniyetler güçlü dillerle inşa edilebilir.

Yüksek bir kültür seviyesine erişmek, yüksek seviyede bir kültür diline sahip olmaktan geçer.

Bunun için Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkçenin yabancı dillerinin baskısından kurtarılarak, bağımsız ve güçlü bir dil olarak varlığını sürdürebilmesi için, hayatımızın her alanını kuşatan bir ‘Millî Bir Kültür ve Dil Politikası’na ihtiyacımız var.” 

Konuşmasının devamında cadde, sokak ve tabelalardaki yabancı kelime istilasına dikkat çeken Erdem çözümün ortak bir şuur gelişmesiyle olacağına işaret etti.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...