Millet İttifakı’nda liste savaşları

- Güncelleme:
Millet İttifakı’nda liste savaşları

Politika Haberleri

Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasının ardından Millet İttifakı’nda ortak liste krizi başladı. İttifak içinde ittifak formülü arayan partiler bir türlü ortak yolu bulamıyor.

HABER MERKEZİ ANKARA - Millet İttifakı 14 Mayıs seçimlerinde en fazla milletvekilini çıkaracak formülü bulmak için çalışıyor. Ocak ayında kurulan komisyonda tüm ihtimalleri değerlendiren Altılı Masa çeşitli simülasyonlar üzerinde hesaplamalarını sürdürüyor. CHP hassasiyeti olan muhafazakâr seçmenden daha fazla oy almak amacıyla Saadet, Gelecek ve DEVA Partisinin ittifak içerisinde ittifak yapması gündemde. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 3’lü ittifak konusunda yüzde 99 oranında anlaşmaya varıldığını açıklamıştı. Kulislerde ise DEVA Partisi’nin her yerde kendi ismiyle seçime girmeyi tartıştığı ifade ediliyor. 

81 ilde kendi isim ve listesiyle seçime girme hesabı yapan İyi Parti’nin diğer ittifak partilerinden aday göstermeye karşı çıkarken, son derece sınırlı yerde ortak listeye “Evet” dediği öğrenildi. Kulislere yansıyan bir diğer bilgi de İyi Parti, Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray, Tunceli, Gümüşhane, Bayburt’un da aralarında yer aldığı 9 ilde “ortak liste”ye onay verdi. 

CHP ise 5 milletvekilinin altında milletvekili çıkaracak olan 25 civarı ilde seçime ortak liste ile ve güçlü olan partinin logosu altında girilmesi hâlinde, daha fazla milletvekili çıkarılabileceği hesabı yaptı. CHP kaynakları, İyi Parti’nin ortak listeye karşı tutumunu eleştirerek “Parlamentoda çoğunluğu sağlamak için herkesin fedakârlık yapması gerektiğini” savunuyor. 

Seçim kanunu’nda son yapılan değişiklikle küçük partilerin milletvekili çıkarması zora girmişti. İttifak içinde ittifak formülüyle daha fazla milletvekili çıkarılması hedefleniyor. 

Bunun yanı sıra DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ile Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt’un CHP listelerinden, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın ise İyi Parti listelerinden seçime gireceği belirtiliyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...