Eski TBMM Başkanı Çiçek'ten "yeni anayasa için dünkü ezberler bozulsun" çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Eski TBMM Başkanı Çiçek'ten "yeni anayasa için dünkü ezberler bozulsun" çağrısı

Politika Haberleri  / Anadolu Ajansı

Eski TBMM Başkanı Çiçek'ten "yeni anayasa için dünkü ezberler bozulsun" çağrısı dikkat çekti. "Teferruatlı olmayan bir anayasa lazım" diyen Çiçek "Birlikte yaşayacaksak uzlaşmamız lazım" ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni bir anayasa yapılacaksa herkesin dünkü ezberlerini biraz geride bırakması gerektiğini belirterek, "Zamanın ruhu nasıl bir anayasa yapılmasını gerektiriyorsa onu benimseyerek müzakere masasına oturmak gerekir." açıklaması yaptı.

Meclis Başkanlığı döneminde Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı da yapan Çiçek, yeni anayasa çalışmaları, önceki yıllardaki uzlaşma arayışları ve yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

"HERKESİN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİĞİ BİR ANAYASA"

Çiçek, "'fert' ile 'devlet' kavramlarını yerli yerine oturtacağımız, çok da teferruatlı olmayan bir anayasa yapılması lazım." diyen Çiçek 
bugüne kadar yapılmış anayasaların olağanüstü şartlarda yapıldığını ifade etti. Siyasi partiler arasında "yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğu" yönünde bir mutabakat olduğunun altını çizen Çiçek, "Bu anayasa; herkesin değişmesini istediği ama bugüne kadar da bir bütünlük içerisinde değişmeyip tartışma konusu olan dünyadaki belki de tek anayasa metnidir." diye konuştu.

"Nasıl olacak? Hem 'Bu anayasa kötü, ihtiyaca cevap vermiyor, çağın şartlarına uymuyor' diyoruz hem de doğruyu yanlışa uydurmak gibi 40 yıldır bir garabetle uğraşıyoruz. Bu garabetten Türkiye'nin kurtulması lazım." diyen Çiçek "Bu anayasanın son kullanım tarihi çoktan geçti" ifadelerini kullandı.

2011'DEKİ ANAYASA ÇALIŞMALARINI HATIRLATTI

Çiçek, 2011 seçimlerinde bütün siyasi partilerin seçim vaatlerinin başında yeni bir anayasa geldiğini ve o dönemde Meclis Başkanı olarak bu partilerin genel başkanlarını ziyaret ettiğini anımsatan Çiçek "Yeni bir anayasaya ihtiyaç var ve bu dönem yapılırsa iyi olur." ifadelerini kullandı.

Kendi Meclis Başkanlığı döneminde anayasa çalışmalarına 4 siyasi partinin katıldığına işaret eden Çiçek, "Şimdi 15 siyasi parti var. İttifakla mı olacak, yoksa çoğunlukla mı? Şimdi 'İttifak' denildiği zaman; bugünkü meclis tablosuna baktığımızda bazı maddelerde ittifak olsa bile, birçok maddede ittifak olmaz. Neticede yapılan açıklamalar var." dedi.

Çiçek, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni doğru bulduğunu, Millet İttifakı'nın ise güçlendirilmiş parlamenter sistemi istediğini hatırlattı. Hükümet sistemiyle ilgili değişikliklerin anayasa metninin 35-40 maddesine tesir ettiğine dikkati çeken Çiçek, "Burada anlaşma olmayacaksa; o zaman nasıl olacak bu iş ona bakmak gerekiyor." diye konuştu.

"BİRLİKTE YAŞAYACAKSAK UZLAŞMAMIZ LAZIM"

Eski TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü

"Benim şahsi kanaatim; yeni bir anayasa yapılacaksa herkesin dünkü ezberlerini biraz geride bırakması lazım. Zamanın ruhu nasıl bir anayasa yapılmasını gerektiriyorsa onu benimseyerek müzakere masasına oturmak gerekir. İlk başta 'Ben böyle istiyorum, yoksa ben yokum' tarzındaki bir inatlaşmayla bir anayasa metni yazmak gerçekten zor. Biz doğru bir şey yapalım. Birlikte yaşayacaksak uzlaşmamız lazım.

"TEFERRUATLI OLMAYAN BİR ANAYASA LAZIM"

Bana kalırsa mevcut kurumların çoğunu anayasa garantisi altına almanın bir anlamı yok. Pekala bunlar kanunla da düzenlenebilir. Niye anayasaya koyacağız? Herkes kendisini yaptığı hizmetlerden dolayı değil anayasada yer almış olmaktan dolayı önemser hale geldi. Birbirimizi ileride suçlamak için gerekçe oluşturmak üzerine anayasa toplantıları yapmayalım..."

"YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 gün gün önce bir kez daha yeni anayasa çağrısında bulunarak, "Yamalı bohçaya döndü. Yapıcı bir anlayışla yeni anayasa çağırımıza katılmaya davet ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Eylül ayında da "yeni anayasa" için bütük siyasi partilere, sivil toplum kuruşları ve hukukçulara "Gelin konuşalım, müzakere edelim" çağrısında bulunmuştu.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...