Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı?

Düzenleyen:
Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı?

SAĞLIK Haberleri

Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı? Gündelik hayatta en çok rastlanabilen rahatsızlıklardan bazıları; hazımsızlık, karın şişliği ve gaz sıkışması olarak gösterilebilir. Zira bireyler sık sık bu tarz şikayetlerle doktora ya da evde tedavi yöntemleri için internette araştırma yapmaya başvurabilir. Fakat sık sık doktora gitmek istemeyen ve ya buna zamanı ya da imkanı olmayan, bu tarz problemlerden çokça muzdarip bireyler "Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? Gaz ve şişkinlik nasıl geçer?" şeklinde aramalar gerçekleştirerek sorunlarını çözmeye çalışır. Peki Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? Gaz ve şişkinlik nasıl geçer? İşte gaz ve şişkinlik ile alakalı merak edilen detaylar...

Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı? Gaz ve karın şişliği sık sık karşı karşıya kalınan ve kimi zaman toplum içerisinde utanç verici duruma düşmeye yol açan sıkıntılar doğurabilyor. Her ne kadar  yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu bir miktar gaz  vücutta normal şartlarda bulunuyor olsa da bu miktar arttığı zaman tehlike çanları çalıyor demektir. Bu tarz gaz ve karın şişkinliği durumu ile karşı karşıya kalan insanlar bu sorundan kurtulmak için "Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur, Gaz ve şişkinlik nasıl geçer" şeklinde aramalar yapar. Peki Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur, gaz ve şişkinlik nasıl geçer? İşte gaz sıkışması, karın şişliği neden olur, gaz ve şişkinlik nasıl geçer soruları ile ilgili bilgiler...

Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı?

GAZ SIKIŞMASI, KARIN ŞİŞKİNLİĞİ NEDEN OLUR?

Toplumun büyük bir bölümünü etkileyen mide ve bağırsak şişkinliklerinin birçok farklı nedeni olabilir. Vücutta yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu bir miktar gaz her zaman bulunur. Bu gaz miktarı ne sağlık üzerine olumsuz etki yapar ne de kişileri rahatsız eder. Ancak ne zamanki vücuttaki gaz miktarı artar ve vücut bu gazı tahliye etmekte zorlanır, işte o zaman sindirim sisteminde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilime neden olur. Mide ve bağırsak gibi sindirim sitemi organlarında yaşanan bu duvar gerilimi sinir uçlarının uyarılmasına yol açarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.
Gaz sancısı yemek yerken havada olan bakterilerin mide ve bağırsaklara yerleşmesi ile oluşur. Bu durum normal sindirim dolaşımında meydana gelen bir faktördür ancak havanın atılmaması durumunda burada birikir ve sıkışır bu da şiddetli sancılarla kendini belli eder. Her yaşta her cinste görülür. Gaz sıkışması çok fazla ciddiye alınmayan bir rahatsızlıktır. Ancak gaz vücuttan atılmadığında ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Utanç verici olarak bakılan bu durum aslında sağlık açısından oldukça faydalıdır. Gaz çıkarmayan kişilerde sindirim hastalıkları meydana gelir. Ayrıca bu gaz kramplara ve şiddetli kasılmalara neden olur.

Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı?

GAZ VE ŞİŞKİNLİK NASIL GEÇER?

Doç. Dr. Suna Yapalı, gaz ve şişkinlikten kurtulmanın 9 yolunu anlattı, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

1- Aşırı hava yutmayın
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor. Hava dışarı atılamazsa aşağıya bağırsaklara inerek karında dolgunluk, şişkinlik ve ağrıya yol açabiliyor. Bu nedenle telaşeden uzak, iyice çiğneyerek yemek yemeli, yerken çok konuşmamalı, katı besinleri su ile yutmamalı, içecekler geniş ağızlı bardaklardan içilmeli, puro, pipo, sigara içmemeli, ağız açık uyumamalı ve derin iç çekmelerden kaçınılmalı.

2- Az yağlı ve küçük porsiyonlar tüketin
Bir oturuşta büyük porsiyonlar yerine, daha az ve daha sık yemeye özen gösterin. Yemekler az yağlı olmalı çünkü yağ ve hava beraberliğinde mide içerisindeki basınç artıyor, ayrıca yağlı gıdalar mide boşalımını yavaşlatarak karında rahatsızlık ve şişkinliğe yol açıyor.

3- Yemek sonrası uzanmayın
Kişinin oturuş ve duruş şekli gazın bağırsaklara iletilmesinde önemli rol oynuyor. Oturma pozisyonunda yutulan hava yemek borusundan geri çıkarak ağızdan atılırken, yatar pozisyonda ise ince bağırsaklara geçiyor. Yemeklerden sonra sırt üstü yatmayın. Dik oturun, ayakta durun ya da yürüyüş yapın. Ayrıca bazı kişilerde yapısal olarak karın kaslarındaki gevşeklik ve yemek sonrası kambur oturmaya bağlı olarak bağırsaklardan gaz çıkışı sağlanamıyor.

4- Yürüyüş ve egzersiz yapın
Fiziksel aktivite bağırsakları daha düzenli hareket ettirerek gaz atılımını ve dışkılamayı kolaylaştırıyor. Yemeklerden 2 saat sonra yapılan yürüyüş gazın atılmasını sağlıyor. Ayrıca yoga gibi karın kaslarını çalıştıran egzersizler de sindirim kanalından gaz çıkışına fayda sağlıyor.

 5- Laktoz intoleransına dikkat
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Bazı kişiler belirli karbonhidratları sindiremezler. Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir. Laktoz içerikleri düşük olduğu için kaşar peyniri, beyaz peynir, süzme peynir, labne peynir ve lor peyniri gibi peynir türleri ciddi semptomlara yol açmıyorsa tüketilebilir” diyor.

6- Sebze, meyve ve lifli gıdada aşırıya kaçmayın
Lifli gıdalar sindirim sistemi sağlığı için gerekli ancak lifli gıda alımını yavaş yavaş artırın ve vücudunuzun adaptasyonunu sağlayın. Aşırı sebze ve meyve tüketiminin de gaz üretimini artıracağını unutmayın.

7- Gazlı, şekerli içecekler ve tatlandırıcılardan uzak durun
Gazlı içecekler, maden suyu, kola, bira, soda, fruktoz içeren meyve suları, tatlandırıcılar ve bu tatlandırıcıların kullanıldığı sakızlar dâhil ürünler ile efervesan tabletlerden (suya atıldığı zaman küçük gaz kabarcıkları çıkartarak köpüren eriyen tabletler) uzak durun.

8- Bu besinleri tek başına tüketerek diyet listesi tutun
Brüksel lahanası, lahana, brokoli gibi gıdalar daha fazla gaz üretimine yol açarak gaz ve şişkinlik yakınmasına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, sarımsak, soğan, fasulye, nohut, bakla, bezelye, havuç, kereviz, patates, patlıcan, mantar, turp, pırasa, kuru üzüm, muz, kayısı, erik, kiraz, çilek, kavun, karpuz, elma, ekşi meyveler (portakal, kivi, armut), şeftali, bulgur, mercimek, buğday tohumu, simit, hamur işleri, çok şekerli tatlılar da gaz üretimini artırıyor. Kişiden kişiye farklılıklar olmakla beraber gaz ve şişkinlik yakınmanız varsa bu gıdaları tek başına tüketin. Diyet günlüğü tutarak şikâyetinizi artırdığını tespit ettiğiniz gıdadan uzak durun.

9- Psikiyatrik destek almaktan kaçınmayın
Huzursuz Bağırsak Sendromu'nda, bağırsaktan mesaj taşıyan sinirler aşırı aktif oluyor ve normal miktardaki gazın daha fazla ve daha aktif hissedilmesine yol açıyor. Karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve/veya kabızlığa neden olabiliyor. Huzursuz Bağırsak Sendromu tanısı organik bir hastalık dışlandıktan sonra konulmalı. Hekim önerisi doğrultusunda ilaç tedavisi ve gerektiğinde psikiyatrik destek almaktan kaçınmayın.

Gaz sıkışması, karın şişliği neden olur? GAZ sıkışması nasıl geçer? | Gaz ve şişkinlik ne iyi gelir, ne yapmalı?

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...