Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Koca: 400 bin doz grip aşısı eczanelerde

Düzenleyen:
Bakan Koca: 400 bin doz grip aşısı eczanelerde

SAĞLIK Haberleri

"Bu sene 1 milyon 300 bin grip aşısı tedarik ettik. 400 bin doz grip aşısı eczanelerde. 3 milyon doza çıkarmak için çalışıyoruz"

Bursa Şehir Hastanesi’nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısıyla ilgili spekülasyonlara son noktayı koydu. Kararların Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda alındığını vurgulayan Koca, şunları söyledi: Dünyada arzın az talebin çok olduğu dönemde grip aşısını özellikle riskli olan kişilere yapmak gerekiyor. 2021 yılının grip aşısının siparişini şimdiden veriyoruz. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Bu sene 1 milyon 300 bin grip aşısını tedarik ettik. 400 bin doz grip aşısı eczanelerde. Doz miktarı geçen yıla göre en az 2 kat artacak. 3 milyona çıkarmak için çalışıyoruz.

ÖNCELİK 65 YAŞ ÜSTÜ VE 5 YAŞ ALTI KRONİK HASTALARIN
Bilim Kurulu grip aşısı içim kimlere öncelik verilmesi gerektiğini belirledi. Grip aşısı riskli gebelere, 65 yaş üzerindeki kronik hastalara, 5 yaş altı kronik hastalara, riskli çalışan sağlık çalışanlarına, organ nakli olanlara yapılacaktır. Vatandaşımız eenabız üzerinden riskli olmadığını görerek "Ben yaptırmayacak mıyım?" diye düşünmemeli. Kasımın ilk 10 günü içinde sağlık çalışanlarına yapmış olacağız. Devamında bizim özellikle aşıyla ilgili elimize geçtikçe kademelendirmeyi genişleteceğiz. Telaşlanmayalım. 

İLK AŞI ARALIKTA
Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. İlk zirve eylülde görülmüştü. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. Türkiye'de yan etkisi az olan yabancı menşeli aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta bağışıklık düzeyinin geliştiğine kanaat getirirsek 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz. Devamında kendi yerli aşımızın devreye girebileceğini söylemek istiyorum. 

BURSA'DA 3 KAT ARTTI
Virüsün bulaştığı kişilerin büyük kısmında belirti görülmemesi sevindirici. Bu durum işin ciddiyetini azaltmıyor. Virüsün yayılması sadece daha fazla insanın hasta olması, hayatını kaybetmesi değil, tüm hayatın sekteye uğramasıdır. Bu nedenle salgına karşı verilen mücadele bütün hayatı koruma mücadelesidir. Bugünkü değerlendirmeler sonucu Bursa ve 5 ilde Covid-19 ile ilgili seyri paylaşmak istiyorum. Bursa’da son bir aya göre günlük vaka sayısı 3 kat arttı. Bilecik’te iki kat; Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de yüzde 50 oranında vaka artışı görüyoruz.

OKULLARDA DURUM İYİ
Okullarla ilgili şu ana kadar ciddi bir salgına sebep olacak durumun olmadığını söyleyebilirim. Önümüzdeki haftalar benzer şekilde devam edecek mi bilmiyoruz. 2 Kasım’dan itibaren 5 ve 9. sınıflar da başlamış olacak. Eğer aynı şekilde devam eder, belirgin artış görmezsek, o durumda diğer kademeli olarak sınıflara geçilebilir. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DÜŞÜNMÜYORUZ
Sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. Günün özellikle pik yapan iki saati var; sabah iş gidiş, akşam eve dönüş... Bu zaman dilimlerini azaltmak gerekiyor. Azaltmanın yolu da esnek mesaiden geçer. Bunu hem özel hem kamu uyguluyor olmalı. İl Hıfzısıhha Kurulları yetkili. Her il ulaşım açısından riski minimize etmek için üzerine düşeni yapıyor olmalı.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...