Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Aile boyu böbrek nakli

Aile  boyu böbrek nakli

SAĞLIK Haberleri

Son dönem böbrek yetmezliğine yol açan genetik bir hastalıkla dünyaya gelen Şeyma ve Berna Arıcan kardeşler, anne ve dedelerinden nakledilen böbrekle hayata tutundu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Arıcan ailesinin büyük kızı Şeyma doğduğunda hiçbir sağlık problemi yoktu. Ancak bir süre sonra karın ağrısından ve idrar yaparken yanmadan şikâyet etmeye başladı. Sık sık ateşleniyordu. Ailesi yaşıtları ile aynı hızda büyümediğini de fark edince doktora götürdü. Yapılan tetkiklerden sonra çocuklarda kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebebi olan “Nefronofitizis” hastası olduğu ortaya çıktı. Bu genetik hastalık, böbrekteki kistler böbreğin küçülmesine yol açıyor ve sonunda diyalize mahkûm ediyordu. Şeyma’dan beş yaş küçük kardeşi Berna da aynı belirtileri gösterince onun da ablası ile aynı hastalığın pençesine düştüğü anlaşıldı. Artık iki kız kardeş, hayatlarının büyük bir bölümünü hastanelerin nefroloji servislerinde geçirmeye başladılar. Büyüdükçe böbrekleri görevini yapmamaya başladı. Şeyma 15 yaşına geldiğinde 45, Berna 10 yaşında 22 kiloya ulaşabilmişti. Tek çare nakil ya da diyalizdi. 15 yaşındaki Şeyma’nın durumu iyice kötüleşince aile içinde yapılan taramada dedesi Mehmet Tok’un (53) böbreğinin nakile uygun olduğu anlaşıldı. Dedesi canı gibi sevdiği torununa hiç düşünmeden böbreğini verecekti.

ABLAYA NİYET KARDEŞE KISMET
Bütün hazırlıklar yapıldı. Tam ameliyata girileceği sırada 10 yaşındaki kardeşi Berna’nın böbrekleri  hiç beklenmedik şekilde iflas etti ve diyalize bağlandı. Bunun üzerine ameliyatı gerçekleştirecek olan İstinye Üniversitesi Bahçeşehir Liv Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, hızlı bir kararla abla Şeyma yerine kardeşi Berna’yı ameliyata aldı. Büyük bir şans eseri dede Mehmet Tok ve Berna’nın kan grupları 0’dı. Başarılı geçen bir ameliyattan sonra Berna hem diyalizden hem de böbrek hastalığından kurtulmuş oldu.

ŞEYMA’YA ANNESİ BÖBREĞİNİ VERDİ
Bu arada Şeyma’nın da böbrek değerleri kötü gidiyordu. Diyalize bağlanmak üzereydi. Küçük kızı nakille sağlığına kavuşan anne Kezban Arıcan, büyük kızı için böbreğini vermeye gönüllü oldu. Şeyma da kardeşinden kısa bir süre sonra aynı merkezde gerçekleştirilen nakille diyalize girmeden böbrek yetmezliğinden kurtuldu.

ARTIK HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞABİLECEKLER
Çocuklarda böbrek naklinin son derece önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayhan Dinçkan “Çocuklar erken dönemde böbrek nakli olabilirse hem bedensel hem de zihinsel gelişimlerinde gerilik yaşamıyorlar. Hayattan ve eğitimlerinden geri kalmadan, sağlıklı yaşıtlarıyla aralarında fark olmadan hayatlarını sürdürebiliyorlar” dedi. Böbrek hastalığı yüzünden yaşıtları gibi gelişim gösteremeyen ve özgürce yaşayamayan Şeyma ve Berna Arıcan kardeşler, anne ve dedelerinden aldıkları böbrekler sayesinde sağlıklarına kavuştu. Hayallerinin peşinden koşmaya hazırlanan Arıcan kardeşlerin en büyük dileği okuyup birer meslek sahibi olmak.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...