Artık çocuklarda da varis görülüyor

Artık çocuklarda da varis görülüyor

SAĞLIK Haberleri

Yetişkinlerin hastalığı olarak bildiğimiz bacaklarda damarların belirginleşmesi, ayakta ağrı ve bacakların şişmesi ile ortaya çıkan varis hastalığı, pandemi dönemiyle birlikte artık çocuklarda da görülmeye başladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sınırlamalarda sokağa çıkıp egzersiz yapmayan, uzaktan eğitimle bütün günü oturarak geçirmek zorunda kalan, kilo alan çocukların damar sağlığının bozulduğuna işaret eden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bekir İnan, son dönemde varis şikâyeti ile gelen çocukların sayısında artış olduğunu söyledi.
Çocukluk döneminde genellikle varisin akla getirilmediğini ve atlandığını söyleyen Dr. İnan, erken teşhisin önemine dikkat çekerek  “Varis, çocuklarda ileriki dönemde kronik toplardamar yetmezliğine sebep olabilir. Varis hastalarında biz varisleri alıyoruz. Fakat çocuklarda böyle bir müdahalede bulunma şansımız yok ” dedi. Çocuklarda varisin yetişkinlerde görülen varisle aynı görüntüde olmayabileceğini hatırlatan Dr. İnan anne babaların dikkat etmesi gereken varis belirtilerini şöyle sıraladı:

¥ Tek bir bacakta şişlik, boyut farklılığı ve damar belirginleşmesi
¥ Her iki bacak ve ayak bileklerinde meydana gelen kalınlaşma
¥ Damar belirginleşmesi olmadan meydana gelen bacak kalınlaşması
¥ Hemanjiom (damar beni) ile birlikte oluşabilecek renk değişikliği  
¥ Harita gibi damar anomalileri ya da varis görüntüsü (Bunlar yetişkinlerde görülen varislerde de olur)


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...