Erkeklerde ikinci kanser riski yüksek

Erkeklerde ikinci kanser riski yüksek

SAĞLIK Haberleri

Amerikan Tıp Birliği dergisi JAMA’da yayımlanan yeni bir rapora göre kanser geçirmiş bir buçuk milyon kanser hastasının uzun süreli takibinde, bu kişilerin ilerleyen yıllarda farklı bir kanser teşhisi alma ihtimalinin sağlıklı kişilere göre daha yüksek olduğu rapor edildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Raporda ikinci kanserlerin oluşmasındaki en büyük risk faktörünün sigara içmeye devam etmek ve aşırı kilo olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal “Erkeklerin sağlıklı kişilere kıyasla ikincil bir farklı kanser geliştirme ihtimalinin yüzde 11 daha yüksek olduğu ve bu kanserden ölüm ihtimallerinin genel popülasyona kıyasla yüzde 45 daha yüksek olduğu rapor edildi. Kadınlarda bu risk sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 33’dür” dedi.  Prof. Dr. Turhal, kanser geçiren kişilerin sigara ve kilo kontrolüne dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak “Sigara içenler arasında ikincil görülen kanserler akciğer kanseri, idrar kesesi kanseri, yutkunma borusu kanseri ve ağız ve yutak kanserleridir. Obezite ile ilişkili olan kanserler ise; kolon kanseri, pankreas kanseri, rahim kanseri ve karaciğer kanseri” sıralamasını yaptı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...