Aşırı tablet kullanmak otizm riskini artırıyor

Aşırı tablet kullanmak otizm riskini artırıyor

SAĞLIK Haberleri

Son yıllarda yapılan çalışmalarda 40 çocuktan birinde otizm görüldüğünü söyleyen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yasemin Topçu, “Ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinen otizm hastalığı giderek artıyor” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Teknoloji ve şehirleşmeye bağlı çevreyle ilgli faktörlerin bu artışta rolü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Topçu “Anne karnında radyasyona maruz kalmak, anne ve babanın 40 yaş üstünde olması, erken doğum hikayesinin olması yani bebeğin 35 haftadan önce ve 2,5 gramın altında doğması çevresel faktörler arasındadır. Diğer sebepler arasında bebeğin yenidoğan döneminde yoğun bakımda kalması ve kimyasal materyallerin yoğun olduğu bölgelerde yaşamak da bulunuyor” diye konuştu. Çocukların elinden düşmeyen teknolojik aletlerin de otizm gelişiminde etkisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Topçu “Cep telefonu, tablet ve televizyon gibi teknolojik iletişim araçlarına fazla maruz kalmaları ve sosyal çevreden uzak büyüyen çocuklarda özellikle bu risk faktörü otizmi tetikleyebiliyor. Genetik faktörlere sebebiyet veren durumlar ise Frajil X sendromu, tüberoskleroz gibi bazı özel hastalık gruplarıdır. Sadece mental geriliği olan hastalıklarda da otizm sık olarak görülebiliyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...