Felç ve kalp krizi horlama ile geliyor

Felç ve kalp krizi horlama ile geliyor

SAĞLIK Haberleri

Uyku apnesinin 3 önemli belirtisi horlama, uyurken nefesinin durduğunun veya zorlandığının hissedilmesi ve gündüz aşırı uyku halidir.

Yaşlılar ve kilolular için normal bir durum olduğu düşünülen horlamanın hayatınızı tehdit eden bir durum olduğunu biliyor muydunuz? Horlamanın, uyku apne sendromunun (uyku sırasında sık tekrarlayan aralıklarla solunumun durması) en gürültülü belirtisi olduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, "Soluk alamama anlamına gelen apne uyku sırasında 10 saniye veya daha uzun bir süre, ağız ve burundan hava akımının durmasıdır. Uykuda solunum durmaları genellikle 10-60 sn. arasında olup, nadiren 2 dakikaya kadar uzayabilir. nbsp;Bu nedenle horlamayı ciddiye almak gerekir. Çünkü horlayan kişilerin hipertansiyonları ve kalp atım hızları genellikle yüksektir. İnme ve kalp krizi geçirme riskleri horlamayan kişilerden daha fazladır" dedi. Uyku apnesinin görülme sıklığının %1-5 arasında değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Köktürk, "En iyi niyetli bir tahminle bile ülkemizde 1 milyonun üstünde uyku apne sendromlu hasta yaşadığı söylenebilir. Ancak bu hastaların çoğu ya hastalığının varlığından habersizdir ya da gittikleri hekimlerinde bu konuda bilgi sahibi olmamaları nedeniyle yanlış tanı almakta, konuyla ilgili hekimlere ulaşamamaktadırlar. Hastalar horladıklarını genellikle reddederler, bu nedenle eşleri veya yakınları ile birlikte değerlendirilmeleri gerekir" dedi. Uyku apnesinin en çok 40-65 yaş grubunda ve erkeklerde kadınlardan 3 kat fazla görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Köktürk, nbsp;aşırı kilo, kısa ve kalın boyunlu olmanın da risk faktörü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Köktürk, bu hastalarda üst hava yolu anormallikleri, akciğer, endokrin, psikiyatrik ve beyin damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü söyledi.

UYKU APNESİNİ TEST EDİN
• Nefesinizin durduğu ya da iç çekme şeklinde düzensiz soluduğunuz eşinizin dikkatini çekti mi? • Genellikle sabah yataktan yorgun mu uyanıyorsunuz? • Gün içinde kendinizi aşırı yorgun, uykulu hissediyor musunuz? • Enerjiniz ve motivasyonunuz azaldı mı? • Konsantrasyonunuz azaldı mı? • Kilolu musunuz ve kilo verememekten mi şikayet ediyorsunuz? • Şiddetli horluyor musunuz?



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...