Ailesinde meme kanseri olan erkekte prostat kanseri riski artıyor

Ailesinde meme kanseri olan erkekte prostat kanseri riski artıyor

SAĞLIK Haberleri

Kanserin ortaya çıkışında genetik faktörler son derece önemli. Bu gerçekten yola çıkan 5 dernek Türkiye’de ilk defa yumurtalık ve prostat kanserini kapsayan “Genetik Tanı Uzlaşı Raporu”nu hazırladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Raporda her dört yumurtalık kanserinden birinin sebebinin kalıtsal olduğu belirtilirken prostat kanserinin de kalıtsal meme ve yumurtalık kanseri ile ilişkili olduğuna dikkat çekildi. Gen haritası ile kansere yakalanma ihtimalinin ortaya konulabileceği ve genetik özelliklere göre tedavinin bireyselleştirilebileceğine işaret eden raporun oluşturulmasında Tıbbi Genetik Derneği, Patoloji Dernekleri Federasyonu, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği ve Üroonkoloji Derneği görev aldı. Astra Zeneca firmasının şartsız desteği ile hazırlanan rapora göre  kalıtsal prostat kanseri riski 4 kat, bunun erken ortaya çıkma riski ise 2 kat daha fazla. Kalıtsal yumurtalık kanserine sebep olabilecek Lynch Sendromu durumunda, kolon kanseri dışında rahim ve yumurtalık kanseri riski de artıyor.  Raporda genetik testlerle erkenden tedbir almanın mümkün olduğu belirtiliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...