Ameliyatlar robotlara emanet

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ameliyatlar robotlara emanet

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Cerrahide gelinen son nokta olan robotik cerrahi ameliyatlarının kullanım alanı genişlerken, diğer taraftan yapay zekânın da kullanılmaya başlaması ile ameliyatlar mükemmelleşiyor. Ameliyat yaparken veri toplayan robotlar, aynı hatanın bir daha tekrarlanmaması için programlanıyor…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Geliştirildiği 2008 yılından bu yana 12 milyon ameliyat yapılan robotik cerrahi, bu yöntemin en sık kullanıldığı ülkelerden biri olan Türkiye için sağlık turizminin lokomotifi olmaya hazırlanıyor. Bölgesinde robotik cerrahinin en sık ve başarıyla uygulandığı tek ülke olan Türkiye her yıl Arap ülkelerinden ve Doğu Avrupa’dan çok sayıda hastaya şifa kapısı oluyor. Kulak burun boğaz gibi özellikli alanlarda en çok robotik cerrahinin yapıldığı Türkiye’ye ameliyat olmak için Amerika’dan bile hasta geliyor.

DÜNYAYA ROBOTİK CERRAHİYİ ÖĞRETECEĞİZ

Ülkemizde robotik cerrahinin başarıyla uygulanıyor olması bu cerrahiyi kullanan dünyanın en ünlü cerrahlarını da Türkiye’de topladı. Dünya Robotik Cerrahi Kongresi tarihinde ilk defa iki gün boyunca İstanbul’da yapılıyor. Dünya’da robotik cerrahiye yön veren hekimlerin bir araya geldiği toplantının başkanı Harvard Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yusef Kudsi, bu toplantının Türkiye’nin robotik cerrahi öğrenme merkezi olmasının ilk adımı olduğunu belirterek “Robotik sistemler Türkiye genelinde 15 yılı aşkın süredir devlet, üniversite ve özel kurumlarda kullanılıyor. Bu ilerici yaklaşım, bu sistemlerin uygulanmasını genel cerrahinin ötesinde üroloji, jinekoloji, göğüs, kalp, baş – boyun, pediyatrik cerrahi ve transplantasyon cerrahisi gibi çeşitli disiplinlere kadar genişletmiştir. Türkiye’de kişi başına düşen robotik cerrahi sistemlerinin mevcut sayısı Avrupa ve ABD’ye göre nispeten düşük olsa da, şehir hastanesi projelerinin ortaya çıkması, daha geniş hasta kitlesine hitap edebilmesi sebebiyle gelişme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Bu büyük potansiyelin farkına vararak Türkiye’de çok önemli bir Robotik Cerrahi Zirvesi düzenledik ve çeşitli alanlardan dünya uzmanlarını ilk defa Türkiye’de bir araya getirdik. Türkiye, robotik cerrahinin öğrenme merkezi hâline geliyor. Dünyanın farklı yerlerindeki cerrahlar, yeni teknikleri öğrenmek ve çok sayıdaki Türk hastanesinde öğrenerek ülkelerine dönecekler.  Özellikle robotik cerrahinin yaygınlaşması sebebiyle Türkiye sağlık alanında uluslararası alanda ön plana çıkıyor. 

Ameliyatlar robotlara emanet

ORGAN NAKLİ DE YAPILIYOR

Bugüne kadar dünyada yaklaşık 12 milyon robot ameliyatının yapıldığını söyleyen Robotik Cerrahi Zirvesi Bilimsel Başkanı ve Koç Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emre Balık, robotik cerrahi ile yapılabilen ameliyatların her geçen gün çeşitlendiğini belirterek “Cerrahinin geldiği en son nokta olan robotik cerrahi ile genel cerrahi, kadın hastalıkları, üroloji, kalp damar cerrahisi, kulak-burun-boğaz ve göğüs cerrahisi ameliyatları başarı ile yapılıyor. Beyin cerrahisi dışında hemen hemen bütün ameliyatlar yapılabiliyor. Son zamanlarda ise robotik cerrahi ile organ nakilleri gerçekleştiriliyor. Robotik cerrahi ile organ nakli ilk böbrek nakli ile başladı. Öyle ki artık obez hastalarda robotik cerrahi ile böbrek nakli altın standart olarak kabul ediliyor. Karaciğer nakillerinin ardından, akciğer nakli de geçtiğimiz aylarda İspanya’da başarılı bir şekilde yapıldı” dedi.

ZOR AMELİYATLARIN ÇÖZÜMÜ

Robotik cerrahinin hem hasta hem hekim için daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Balık “Ameliyat sonuçlarının daha iyi olmasını sağlıyor; kanser cerrahisinde sağ kalımın artışına katkıda bulunuyor. Çünkü açık cerrahiye ve laparoskopik cerrahiye göre üstünlükleri var. Mesela görüntü kalitesi daha yüksek, ellerde olabilecek titreme aletler aracılığı ile en aza indirilebiliyor, boyama teknikleri ile sağlıklı doku ve hasta doku birbirinden daha kolay ayrılıyor ve cerrah sağlam dokulara zarar vermeden hastalıklı dokuyu tamamen çıkarabiliyor. Robotik kollar ve görüntüleme sistemi sayesinde en zor alanlara girilebiliyor. Daha az kesi olduğu için de hasta daha çabuk iyileşiyor” diye konuştu. 

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

2022 yılında 1 milyon 800 bin robot ameliyatının gerçekleştirildiğini söyleyen Zirve’nin başkanlarından Acıbadem Hastanesi Tıp Fak. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bilgi Baca ise “Sayı her geçen gün daha da artıyor ve çok sayıda hasta, böbrek nakilleri de olmak üzere Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye Robotik cerrahinin parlayan yıldızı. Ülkemiz, robotik cerrahi programlarının potansiyelinden yararlandıkça, sağlık turizmindeki konumunu önemli ölçüde geliştirecek ve bu ilerlemelerden daha fazla uluslararası hasta çekmek için yararlanacaktır. Yıllar önce robotik cerrahi eğitimleri için yurt dışındaki merkezlere gidilmesi gerekirken son yıllarda ülkemizde eğitim verebilecek hekimlerin yetişmiş olması, bu konuda sertifika veren merkezlerin açılması ülkemizi bir öğrenme merkezi hâline getiriyor” dedi.

YAPAY ZEKA AMELİYAT HATALARINI SIFIRLAYACAK

Birçok alanda gelişen yapay zekâ şimdi de robotik cerrahinin emrinde. Uzmanlar gelecek 10 yılda cerrahinin daha fazla dijitalleşeceğini vurguluyor. Ameliyat yapan robotların kolları vasıtasıyla ameliyatları kaydettiğini ve bu ameliyatların her birinin operasyonlarla ilişkili büyük veriyi oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Emre Balık “Milyonlarca gigabyte’lık görüntü ve diğer ameliyat verileri bir merkezde toplanıyor. Bu veriler işlenmeye başladı. İşlenen bu veriler ve oluşturulan programlar yeni nesil robotlara yüklenerek cihazların yaptığı operasyonları mükemmelleştirecek. Tıpkı arabalardaki şerit takip sistemleri, kendi kendine park ya da GPS ile yön bulma gibi, robotlara yüklenen yapay zekâ cerrahların işini kolaylaştıracak. Robotların muhakeme kabiliyeti artacak, cerrahı yönlendirebilecek. Ama bu hiçbir zaman cerrahların yerini robotların alacağı manasına gelmemeli. Yapay zekânın görevi, hataları en aza indirerek, hastanın en yüksek faydayı elde etmesini sağlamak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...