Bilim dünyası bunu konuşuyor! Alzheimer'a elektrikli tedavi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyası bunu konuşuyor! Alzheimer'a elektrikli tedavi

Sağlık Haberleri

Çok erken evrede yakalanan Alzheimer hastalarına uygulanan düşük doz elektrik tedavisi, hastalık sonucu bozulan beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı tamir ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada 10 milyon, ülkemizde yaklaşık 600 bin kişiyi etkileyen Alzheimer’ı tamamen iyileştirecek ilaç geliştirmek için çalışmalar sürdürülürken, bir taraftan ilaç dışı tedaviler deneniyor. Son yıllarda “beyin uyarım yöntemi” olarak tanımlanan elektrik uygulaması, erken dönem Alzheimer hastalarında başarılı sonuçlar veriyor.  

KOPAN BAĞLANTILAR TAMİR EDİLİYOR

Alzheimer hastalarında “beyin uyarım yöntemi” olarak tanımlanan “tDCS” uygulaması ile beyin aktivitelerinin değiştirilebildiğini söyleyen Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinden Uzman Psikolog Serkan Genç, “Alzheimerda, beyin bölgeleri arasındaki elektriksel ve kimyasal sinyallerin iletilip işlendiği özelleşmiş hücreler olan nöronlar arasındaki bilgi alışverişi kesintiye uğrar. Son yıllarda yapılan çalışmalarda beyin hücrelerinin dışarıdan elektrik akımı ile uyarılması, hastalığın ilerleyişini yavaşlattığını gösterdi. Nöromodülasyon da denen yöntem, saçlı kafatası üzerine yerleştirilen iki adet elektrotla hastanın beynine düşük dozda elektrik akımı verilmesini içeriyor. Bu yöntemde nöron denilen sinir hücreleri uyarılıyor, hücrelerin birbiri arasındaki bağlantılar artıyor. Böylelikle fonksiyon kaybına  uğrayan dokularda uyarılma sağlanıyor ve eksik olan ya da bozulan fonksiyonun bir kısmı geri kazandırılabiliyor” dedi.

ERKEN EVREDE YAKALANMALI

Nöromodülasyon yöntemlerinin (tDCS) çok çeşitli sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde farklı dokularda uygulanabildiğine işaret eden Genç, “Son yapılan araştırmalar, hafızayı güçlendirebildiğini, zihinsel becerileri arttırabildiğini gösteriyor. Özellikle ‘hafif bilişsel bozukluk düzeyinde’ yakalayabildiğimiz Alzheimer hastalarında olumlu sonuçlar alabiliyoruz. Bu yöntemin avantajları, kolay uygulanabilir olması, etki düzeyine yönelik artan kanıtların bildirilmesi ve ayrıca herhangi ciddi bir yan etkisi olmamasıdır” dedi.

HASTALIK 20 YIL ÖNCE BAŞLIYOR

Alzheimer hastalarında ayrıca “bilişsel rehabilitasyon” olarak adlandırılan sıkı bir zihinsel egzersiz programını da kullandıklarını anlatan Genç, “Hastanın bozulan zihinsel işlevlerine yönelik yoğun egzersiz yaptırıyoruz. Hastalığın ilerleme sürecini yavaşlatıp, şikâyetlerini azaltabiliyoruz. Her iki yöntemi bir arada uyguladığımızda çok başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Özellikle ilaç tedavisini programlayan hekimiyle ile birlikte ilerlediğimizde çok daha hızlı ve etkin sonuçlar görebiliyoruz” dedi.

Alzheimer hastalığının aslında teşhis konulmadan çok önce başladığını aktaran Genç, “Bilimsel çalışmalar bize bu sürecin 20 yıl kadar uzanabildiğini gösteriyor. Günümüz bilimsel çalışmaları hafif bilişsel bozukluk dediğimiz küçük unutkanlıklar dönemine odaklanıyor. Çünkü hafif bilişsel bozukluk hastaların yaklaşık her yıl yüzde 10-12’si Alzheimer’a ilerliyor. Bu evre hastalığı erken teşhis edebilmek için bize fırsat veriyor ancak sorun şu ki sıklıkla bu küçük unutkanlık gözden kaçırılıyor” diye açıkladı.

Bilim dünyası bunu konuşuyor! Alzheimer'a elektrikli tedavi

KÜÇÜK UNUTKANLIKLARI DİKKATE ALIN

Alzheimer’in üç evrede ilerlediğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, süreci örnekleriyle şöyle özetledi:

“İlk evrede unutkanlıklara rağmen hasta günlük işlerini yapabiliyor. İşine gücüne gidip gelebiliyor. Ufak tefek unutkanlıklar hayatını çok aksatmıyor. Orta evrede, unutkanlık boyutu işine gücüne yansıyor. Örneğin bir patronsa randevularını unutmaya başlıyor. Bir ev hanımıysa, yemeklerin tadı değişmeye başlıyor. Kendi öz bakımında aksaklıklar görülüyor, banyo yapma sıklığı azalıyor, yazlık kışlık kıyafet ayrımı yapılamıyor. Huy değişiklikleri başlıyor, hırçınlaşıyor. Bu evrede tedaviye başladıysanız ilaçlarını düzenlediğinizde hasta kendini idare edebiliyor. Ama ileri evrede hasta tam bağımlı olmaya başlıyor. Kendi yemeğini yiyemiyor, giyinemiyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyor, hırçınlık bitiyor, bir köşede sessizce oturan bir insan hâline geliyor.”

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...