Bilim Kurulu üyeleri değerlendirdi: Pirola virüsü, hasta sayısını artırabilir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Bilim Kurulu üyeleri değerlendirdi: Pirola virüsü, hasta sayısını artırabilir

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Covid-19'un 'süper varyant' olarak adlandırılan yeni alt varyantı 'Pirola' (BA.2.86), Avrupa ve ABD'de hızla yayılıyor. Bilim Kurulu üyeleri, "Pirola virüsü, hasta sayısını artırabilir" diyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Covid-19’un yeni varyantı ‘Pirola’ (BA.2.86), aşıdan kaçma ihtimalinin bulunduğunun bildirilmesinin ardından, vaka saylarında ciddi artış yaşanabileceği yönünde endişelerine yol açtı. Uzmanlar, ‘süper varyant’ olarak da adlandırılan Pirola’da önceki varyantlara göre farklı semptomların görülebileceğini belirtirken, Covid-19 Bilim Kurulu Üyeleri, Omicron’un yeni alt varyantı Pirola’yı gazetemize değerlendirdi.

BULAŞ RİSKİ FAZLA

Prof. Dr. Tevfik Özlü, pandeminin bittiğini ancak Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün hâlâ dolaşımda olduğunu ve yayılmaya devam ettiğini söyledi. Özlü, şu ifadeleri kullandı:

"Pirola varyantı Temmuz ayından itibaren Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yaygınlaşmaya başladı. Dünyada 10’dan fazla ülkede vaka raporu bildirilmiş durumda. Uğradığı mutasyonlar nedeniyle daha hızlı bulaşma özelliği bulunuyor. Bu yeni varyantlar, oluşan bağışıklıktan kaçma özelliği kazanmış olabilir.

Hasta yatışını, yoğun bakım desteğini gerektiren vakalar bildirilmedi. Vaka sayılarında dünyada bir miktar artış var ama ölüm sayıları azalıyor. Ancak yine de bu varyantların tabi ki yakından izlenmesi gerekiyor."

AŞIYA KARŞI DİRENÇLİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de, Pirola’nın diğer varyantların dolaşımını baskılayabileceğini söyledi. Şener, "Laboratuvar çalışmalarında aşıdan en çok kaçan varyant olduğu bildirildi. Pirola’nın aşıdan kaçma ve baskın olma özellikleriyle son bir yıldır serbest dolaşımda olan 12 varyantı ortadan kaldırıp tek başına etkili olabileceği de söyleniyor" dedi.

"Yapılan testlere göre Pirola varyantının daha önce Covid-19 geçirmiş ya da aşılanmış kişilerde enfeksiyona neden olabileceği belirtiliyor" diyen Prof. Dr. Şener, "Çünkü antikor blokajı bu virüs karşısında yetersiz kalıyor. Bu nedenle yaygın kanı, toplumsal olarak hasta sayısının artacağı yönünde" diye konuştu.

"VAKA SAYILARI BU AYDAN İTİBAREN ARTIŞA GEÇEBİLİR"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüslerinin bu aydan itibaren yükselişe geçebileceğini söyledi.

Özlü, "Covid-19 da diğer solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler gibi her yıl Eylül ayında başlayıp Nisan- Mayıs aylarına kadar süren salgınlara yol açıyor. Bu nedenle, kuzey yarım küre ülkelerinde vaka artışı beklenen bir durum. Sadece Covid-19 için değil, diğer solunum yolu virüsleri için de Eylül ayından itibaren risk başlıyor. Şu anda yaz sezonu tam bitmemiş olmasına rağmen çok sayıda solunum yolu enfeksiyonu vakası görüyoruz. Her yıl oluyor ama bu yıl daha erken görmeye başladık" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...