Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşılanma oranı düştü, grip patlama yapabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşılanma oranı düştü, grip patlama yapabilir

Sağlık Haberleri

Grip aşısına ilgi pandemi öncesindeki döneme oranla daha az. Son iki yıldır pandemi tedbirleri dolayısıyla grip vakalarının daha seyrek görüldüğünü söyleyen uzmanlar “Oysa düşman ortadan kalkmadı. 65 yaş üstü ve kronik hastaların mutlak grip aşısını yaptırması gerekir” uyarısında bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Pandemi döneminde maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulduğu için grip vakalarının görülmemesi grip aşısına ilgiyi azalttı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Eylül ayının sonunda, grip aşılarının geri ödeme sistemine tanımlandığını ve 65 yaş üstü kişilerle, risk grubundakilerin ücretsiz aşı olabileceklerini duyurmasına rağmen aradan geçen bir ayda grip aşısına beklenen ilgi olmadı.

Son iki yıldır vatandaşın gribi unuttuğunu söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, “Oysa grip her yıl dünya çapında 1 milyar kişiye bulaşıyor. 300 milyon kişide ağır seyrediyor. 30-40 milyon kişi hastaneye yatıyor ve bunların 3 milyonu kaybediliyor. Pandemi şartlarında vakalar azalınca gribi unuttuk. Oysa düşman orada bir yerlerde uyuyor ve uyanmak üzere. Dünya Sağlık Örgütü, vakaların ortaya çıkmaya başladığını duyurdu. Gerekli uyarıları yaptı. Risk grubundaki kişilerin ve 65 yaş üzerindekilerin aşı yaptırması gerekir” dedi.

VAKALARDA PATLAMA BEKLENİYOR

İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından düzenlenen 24. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde koronavirüs sonrası grip enfeksiyonları konusunda gazetemize değerlendirme yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsten korunurken İki senedir gripten de korunduğumuza dikkat çekerek Dünya Sağlık Örgütünün gripte bu yıl patlama beklendiğine yönelik uyarısı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ünal “Son iki yıldır önceki yıllara oranda grip az oldu. Çünkü maske ve mesafe vardı. Enfeksiyon hastalıkları böyle suskunluklardan sonra patlama şeklinde gelir. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl çok grip vakasının görüleceğine dikkat çekerek, uyarısını iki sebebe dayandırdı. Birincisi bu yıl maske ve mesafe ortadan kalktığı için virüs biyolojik olarak yayılabileceği elverişli bir ortam bulacak; ikinci olarak okullar açık. Bu tür enfeksiyon hastalıkları daha çok okullarda çocuklar üzerinden yayılıyor. Aşılamaya bu yıl diğer yıllardan daha fazla önem vermek gerekiyor” diye açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşılanma oranı düştü, grip patlama yapabilir
Prof. Dr. Serhat Ünal

KRONİK HASTALAR DİKKATLİ OLSUN!

Grip virüsünün kronik hastalıklarda, altta yatan hastalığı alevlendirerek ağır hastalığa ve ölüme sebep verdiğini anlatan Prof. Dr. Ünal “Diyabet, KOAH, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olan ya da ilaç kullanan kişiler, hamileler ve 65 yaş üzerindeki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerekir. Bu kişiler aile hekimleri ya da hastanelerde aşılarını yazdırarak ücretsiz olarak yaptırabilirler. Grip sadece kronik hastalıkları olanlarda değil sağlıklı kişilerde de ölüme sebep olabilir. Bu risk 300 bin kişide bir de olsa var.  Devletin ücretsiz aşı tanımladığı kişiler dışında kalanlar da istedikleri takdirde eczaneden satın alarak aşılarını yaptırabilir” dedi.

GRİP DEĞİL SOĞUK ALGINLIĞI

Şu anda çevremizde çok sayıda aksıran öksüren kişi görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Ünal “Bu kişiler henüz soğuk algınlığı da dediğimiz nezle yaşıyorlar. Burun akıntısı, hapşırık, hafif ateş, öksürük, hâlsizlik ve bitkinlik... Bunlar nezle belirtisi. Bir hafta 10 gün sürebilir. Boğaz bölgesinde kalır. Grip alt solunum yolu enfeksiyonudur. Aynı belirtileri daha ağır olarak gösterir ve akciğerlere iner. Sistemi bozar. Bu yüzden tehlikelidir. Şu anda tam aşı olma zamanı. Bugün yaptırdığınız aşı iki üç hafta sonra antikor oluşturarak sizi korumaya başlar. Bu yıl ayrıca nezle ve gribin yanında koronavirüs enfeksiyonu da var. Üçlü etkiden korunmak için mutlaka aşı yaptırmak gerekir” diye konuştu.

PROF. DR. TUFAN TÜKEK: KORONA İLE İLGİLİ PANİĞE GEREK YOK

Sonbahar kış döneminde diğer solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte koronavirüs vakalarında da artış görülebileceğini söyleyen Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek “Dünyada da vaka sayıları yavaş yavaş artıyor. Ocak ve şubatta biraz daha hareketlenmesini bekliyoruz. Ancak panik yapmayı gerektirecek bir durum yok. Covid-19 ortadan kalkmayacak ama daha az öldürücü olarak varlığını devam ettirecek. Tıpkı diğer mevsimsel grip ve soğuk algınlığı virüsleri gibi. Pandemi yapan virüs hastalıklarında genellikle 2-3 seneden sonra virüsün beli kırılır. Covid-19 da iki yılını doldurdu. Eğer sürpriz şekilde yeni bir varyant ortaya çıkmazsa şu anda durum iyimser” dedi.

Prof. Dr. Tükek, bu iyimser tablonun devam edebilmesi için kendini hasta hissedenlerin maske takması, hijyene dikkat etmesi ve risk grubundaki kişilerin mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırması gerektiğini de hatırlattı.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...