Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den yeni müjde! Tarih vererek duyurdular: Kanser aşıları geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Özlem Türeci ve Uğur Şahin

SAĞLIK Haberleri

COVID-19 pandemisine karşı en güçlü aşılardan birini geliştirilen BioNTech şirketinin kurucuları Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin, geliştirme çalışmaları devam eden kanser aşısına karşı da umut verici bir açıklama yaptı. Çift, kanser aşısının 2030’a kadar hazır olabileceğini söyledi.

BBC Sunday’den Laura Kuenssberg’in konuğu olan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, BioNTech’in Amerikan Pfizer şirketiyle birlikte geliştirdiği COVID-19 aşısının temeli olan mRNA teknolojisinin kanser aşılarının geliştirilmesinde de kullanıldığını söyledi. Türeci ve Şahin, mRNA teknolojisinin kanser hücrelerine saldırmak için nasıl geliştirilebileceğini anlattı.

Gazeteci Kuenssberg’in mRNA'ya dayalı kanser aşılarının hastalarda ne zaman kullanıma hazır olabileceği yönündeki sorusu üzerine Prof. Dr. Uğur Şahin, 2030'dan önce kanser aşılarının hazır olabileceğini söyledi.

Bu arada, Almanya merkezli BioNTech firması, koronavirüs pandemisinden önce de mRNA kanser aşıları üzerinde çalışıyordu ancak salgının başlamasıyla ekip, COVID-19’a karşı bir aşı geliştirmeye odaklandı. Şirket araştırmacıları, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyı sunduktan sonra yeniden kanser çalışmalarına yöneldi ve şu anda klinik denemeler devam ediyor.

MRNA TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIR?

Bir mRNA COVID-19 aşısı, koronavirüs üzerindeki zararsız spike (başak) proteinler için genetik talimatları vücuda aktararak çalışır. Talimatlar, başak proteini üreten hücreler tarafından alınır. Bu proteinler veya antijenler daha sonra bağışıklık sisteminin antikorlarına ve diğer savunmalara neyi arayıp neye saldıracaklarını söylemek için kullanılır.

BioNTech'in baş sağlık görevlisi Türeci, bağışıklık sistemini kanser hücrelerini aramaya ve yok etmeye hazırlamak için de aynı yaklaşımın uygulanabileceğini söyledi. Aşı, virüsleri tanımlayan kod taşımak yerine, kanser antijenleri için genetik talimatlar içerecek.

Alman firması bağırsak kanseri, melanom ve diğer kanser türleri için tedaviler geliştirmeye çalışıyor ancak önünde önemli engeller var. Tümörleri oluşturan kanser hücreleri, çok çeşitli farklı proteinlerle kaplanabilir, bu da tüm kanser hücrelerini hedef alan ve sağlıklı dokuları hedef almayan bir aşı yapmayı son derece zorlaştırmakta. 

Türeci, BioNTech'in pandemi sırasında mRNA aşılarını daha hızlı üretmeyi öğrendiğini ve insanların bağışıklık sistemlerinin mRNA'ya nasıl tepki verdiğini daha iyi anladığını söyledi. COVID-19 aşısının hızlı gelişimi ve sunuluşu, ilaç düzenleyicilerinin aşıları nasıl onaylayacakları konusunda çalışmalarına da yardımcı oldu. Ancak Türeci, “Bilim insanları olarak kansere çare bulacağımızı söylemekten her zaman çekiniyoruz. Bir takım hamlelerimiz var ve onlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz." diyerek yine de temkinli konuştu. 

(The Guardian)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...