Bir kadının film gibi hayata tutunma öyküsü: 49 yaşında ikinci hayat

Düzenleyen: / Kaynak: ZİYNETİ KOCABIYIK
- Güncelleme:
Bir kadının film gibi hayata tutunma öyküsü: 49 yaşında ikinci hayat

Sağlık Haberleri  / ZİYNETİ KOCABIYIK

Doğuştan kalp hastası olan ve 18 yaşında kalp kapak ameliyatı geçiren 49 yaşındaki Hatice Yılmaz kadavradan gerçekleştirilen acil kalp nakli ile hayata tutundu. 

ZİYNETİ KOCABIYIK - Halk arasında “üfürüm” olarak adlandırılan kalp kapakçık bozukluğu ile dünyaya gelen Hatice Yılmaz’ın şikayetleri 18 yaşına geldiğinde çok arttı. Bartın’da yaşayan aile kızlarını hemen Ankara’ya Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’ne götürdü. Burada yapılan değerlendirmede kapak ameliyatı olmasına karar verildi. Genç kızın ameliyatını Türkiye’de ilk kalp naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Kemal Beyazıt yaptı. Ekibin içinde o zamanlar genç bir uzman asistan olan Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu da vardı.

Sağlığına kavuşan Hatice Yılmaz, Normal hayatına döndü. İşletme fakültesini bitirdi. Ağabeylerine ait aile şirketinde çalışıp emekli oldu. Fakat sağlığı bozulmuştu. Nefes darlığı çekiyor, mide bulantıları yaşıyordu. Birçok doktora gitmesine rağmen bir teşhis konulamadı.

Bir kadının film gibi hayata tutunma öyküsü: 49 yaşında ikinci hayat

(Sağdan sola)- Asena Çetek (Kalp Nakli klinik koordinatörü), Uzm. Dr. Deniz Kızılay (Anestezist Sorumlusu), Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu, Hatice Yılmaz, Ersin Taş (KVC yoğun bakım hemşiresi), Uzm. Dr. Ceren Muçuoğlu (Anestezist), Prof. Dr. Vedat Bakuy, Melisa Güldiken (KVC Yoğun bakım Sorumlu Hemşiresi), Ela Gündoğdu ( KVC YB hemşiresi)

CERRAHLAR AMELİYAT ETMEK İSTEMEDİ

Bu süreç içerisinde sağ kalp yetmezliği ve buna bağlı karaciğer yetmezliği gelişmişti. Riskli bir durumu olduğu için cerrahlar müdahale etmek istemiyordu. Sonunda aile dostlarının tavsiyesiyle Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu’ya ulaştı. Prof. Dr. Küçükaksu Yılmaz’ın dosyasını incelediğinde 32 yıl önce hocası Prof.  Dr.  Kemal Beyazıt’la birlikte ameliyat ettikleri genç kız olduğunu gördü.

ACİL KALP NAKLİ LİSTESİNE ALINDI

Bu sırada Hatice Yılmaz’ın durumu daha da kötüleşmişti. Ayakları şişmiş kalp yetmezliği ilerlemiş, aynı zamanda karaciğer yetmezliği siroza doğru gitmeye başlamıştı. Bir elma kadar olması gereken kalbi, büyük bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştı. Acil kalp nakli gerekiyordu ancak hem daha önce kalp ameliyatı geçirmiş olması hem de karaciğer yetmezliğinin olması operasyonu “çok riskli” sınıfına sokuyordu.

İKİ NAKİL BİRLİKTE DÜŞÜNÜLDÜ

Yılmaz, “Acil kalp nakli listesine” alındı. Bu sırada Başkent Üniversitesi kalp nakli konseyi ve karaciğer nakli konseyi bir araya gelerek Yıldırım’ın durumunu tartıştı. Önce karaciğer nakli mi yapılmalı yoksa kalp nakli mi yapılmalıydı. Ablası Münevver Bülbül kardeşine karaciğerine vermeye hazırdı. Ancak konsey kalbin dayanamayabileceği kararına vardı.

Bir kadının film gibi hayata tutunma öyküsü: 49 yaşında ikinci hayat

20 KİŞİLİK EKİPLE HAYATA BAĞLANDI

Hatice Hanım İstanbul’da ameliyata hazırlandı. Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Bakuy Başkanlığındaki bir ekip Bursa’ya giderek Yıldırım’a nakledilecek kalbi çıkardı ve derhal İstanbul’a doğru yola çıktı. Ambulans kalbi yetiştirmek için o kadar büyük bir hız yapıyordu ki, önüne çıkan bir kamyondan kaçamadı. Hafif yaralanmalı bir kaza yaşandı. Ancak o kalp İstanbul’a yetiştirildi. Başkent Üniversitesi’ndeki nakil ekibi de hazır bekliyordu ameliyat gece saat 03.30’da başladı. Bütün zorluklarına rağmen başarılı geçen ameliyat saat 05.30’da bitti. Hatice Yılmaz, 32 yıl sonra aynı hekimin yaptığı ikinci ameliyatla hem yepyeni bir kalbe hem de sağlığına kavuştu.

NEFES NEFESE YARIŞ

Hatice Yılmaz için inanılmaz bir olay da gerçekleşti. Acil kalp listesine yazıldıktan 10 gün sonra bir kalp çıktı. Bursa’da bir trafik kazasında hayatını kaybeden gencin kalbi Hatice Yılmaz’a uyuyordu. O andan itibaren nefesler tutuldu ve zamanla acımasız bir yarış başladı. Çünkü kalbin çıkarıldıktan sonra 4 saat içinde Hatice Hanıma takılması gerekiyordu.

KIZ KARDEŞİNİ GÖRÜNCE SEVİNÇTEN AĞLADI

Hatice Yılmaz’ın ablası Münevver Bülbül ameliyattan birkaç saat sonra yoğun bakımdan kız kardeşi ile görüntülü konuştuğunda büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirterek “Kardeşim çok tehlikeli bir operasyon geçirdi. Zaten kalp nakli çok riskli bir ameliyat. Kardeşimin karaciğer problemi sebebiyle ayrı bir riski de vardı. Ameliyattan çıktı ve önümüzden baygın bir şekilde yoğun bakıma götürüldü. Biz de eve döndük. Bir müddet sonra doktorumuz bizi telefonla görüntülü aradı. Açtığımda kardeşim gülerek karşımdaydı. O anki duygularımı anlatamam. Korku, endişe, bütün umutsuzluklarımız bir anda büyük bir heyecan ve mutluluğa dönüştü” dedi.

Bir kadının film gibi hayata tutunma öyküsü: 49 yaşında ikinci hayat

ÖLÜMÜN KIYISINDAN HAYATA

Bir gün önce ölümün kıyısında dolaşırken organ bağışı sonucu sürpriz şekilde yeniden hayata bağlanan Hatice Yılmaz’la yoğun bakımdaki ilk adımlarını birlikte attık. Ayağa kalkarken doktora ‘isterseniz koşabilirim de’ esprisini yapan Yılmaz, “49 yaşımda yeniden hayata başlıyorum. Kalp nakli Ameliyatım ilk ameliyatımdan daha kolay geçti. Hep derler ya, ‘kalp ameliyatından sonra karakter değişir’ diye; ben hiçbir farklılık hissetmiyorum. Sanırım kalbini taşıdığım kişi de hayata benim gibi bakıyormuş. Önce ona sonra  organ bağışına onay veren yakınlarına ve  beni hayata bağlayan hocalarıma minnettarım” dedi.

TIP LİTERATÜRÜNE GEÇECEK ÇOK ZOR BİR AMELİYATTI

Kalp naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu, Hatice Yılmaz’ın daha önce Bir kalp ameliyatı geçirmiş olmasından dolayı operasyonun riskli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçüksu “Sağ kalp yetmezliğine bağlı karaciğer yetmezliği gelişmişti. Karaciğeri ameliyatı kaldıramayabilirdi. Bir önceki ameliyatından dolayı kas, organ ve kemik yapışıklıkları vardı. Ayrıca hasta 49 kiloydu. Bir ara kalp nakli ile karaciğer naklini birlikte yapmayı düşündük. Ancak kilosundan dolayı bunu kaldıramayabilirdi. Karaciğer nakli konseyi şansı kalp naklinden yana vermeyi düşündü. Çok ender görülebilecek bir durumla on gün içerisinde kadavradan uygun kalp çıkınca, Yılmaz’ı acil ameliyata aldık. Çok sevindirici bir şekilde kalp naklinden sonra karaciğer fonksiyonları da düzelmeye başladı ve karaciğer nakline şimdilik ihtiyaç kalmadı. Aynı zamanda bu çok özel bir vaka bunu dünya tıp literatüründe yayın olarak yapmayı düşünüyorum. Çünkü bir hastanın 32 yıl boyunca tamir edilmiş bir kalp kapağı ile yaşaması da çok nadir görülen bir durum. Kemal Beyazıt hocamız bu hastanın kalp kapağı ameliyatını da o zamanlar için yeni olan bir teknikle yapmıştı. Bu tekniğin uzun dönem sonuçlarını göstermesi adına da bu ameliyatın başarısı son derece önemli” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: ZİYNETİ KOCABIYIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...