Covid aşısı kalp krizi ve kanseri artırdı mı?

- Güncelleme:

Sağlık Haberleri

Dr. Ender Saraç’ın bir sabah programında mRNA aşısı olanlarda ileri evre kanser, kalp krizi ve kanda pıhtılaşma vakalarının daha sık görülmeye başlandığı yolundaki açıklaması BioNTech aşısı yaptıranlarda endişeye yol açtı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dr. Ender Saraç’ın katıldığı programda BioNTech aşısının kandaki pıhtılaşmayı, kalp krizi ve ileri evre kanser vakalarını artırdığını yolundaki sözlerinin Twitter’da çok defa paylaşılması ve paylaşımların altına yapılan yorumlar aşı ile ilgili olarak kafaları karıştırdı.

Kanser vakalarında artış var mı? Aşı sonrasında kalp krizi arttı mı? BioNTec aşısı kanda pıhtılaşma faktörlerini etkileyerek pıhtılaşmayı ve emboli vakalarını artırdı mı? Bu soruları iddianın sahibi Dr. Ender Saraç’a ve konunun uzmanlarına yönelttik.

Covid aşısı kalp krizi ve kanseri artırdı mı?

Açıklamasıyla ilgili olarak görüştüğümüz Dr. Saraç, pıhtılaşma vakalarındaki artışın gözlemsel olduğunu ancak araştırılarak bilimsel verilerle ortaya konması gerektiğini söyledi. Aşı karşıtı ya da aşı fanatiği olmadığını belirten Dr. Saraç “Son bir yıldır birkaç doz mRNA aşısı olanlarda özellikle pıhtı atması, kalp hastalıkları, ritim bozuklukları gibi yakınmaları gözlemliyorum. Özellikle bağışık sistemindeki değişikliklerin tesadüf olmayacak kadar daha sık olduğunu gözlemledim. Gelen hastalarımız, aşı yaptırdıktan sonra eskisi gibi olmadıklarını söylüyor, kan tahlili yaptığımızda kan alırken ya da hacamat sırasında kanın daha koyu ve pıhtılı olduğunu görüyorum. Alman hekimler de gençlerde turbo kanser adı verilen, aniden ileri evrede ortaya çıkan kanser vakalarında artış olduğunu bildiriyor. Tabii kanser vakalarındaki artışta obezite, stres, kilo kontrolü, ağır metaller gibi birçok faktörün de sorgulanması gerekir” dedi.

KAN TAHLİLİ YAPTIRIN

Son dönemde kendini iyi hissetmeyen kişilerin bir kan tahlili yaptırmasını tavsiye eden Dr. Saraç “Bütün Covid aşıları değil ama mRNA gibi yeni nesil aşıları 3-4 kere olan kişilerin sağlığına dikkat etmeleri, gerekirse kan tahlili yaptırmaları, bu konuda deneyimli hekimlere başvurarak, kan tahlili sonuçlarına göre düşük doz aspirin ya da Omega-3 gibi kan sulandırıcı kullanmalarını öneriyoruz. Yeni ilaçlar ve aşıların uzun dönem çift kör bilimsel çalışmalarının sonuçları 5-7 yıl sonra ortaya çıkar.  Paniğe gerek yok ama kısa vadede bizim gibi çok hasta gören hekimlerin uyarıları da, araştırmaya ya da bilimsel incelemeye tabi tutulacak bir konu olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

BİLİMSEL KANITI YOK

BioNTech aşısının yaklaşık 2,5 yıldır uygulandığını söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Mutlu “Araştırma geliştirme süreci de dâhil olmak üzere yapılan bilimsel çalışmalarda kalp krizi ya da pıhtılaşmaya bağlı inme riskini artırdığına ilişkin bir veri ortaya çıkmadı. Kendi gözlemimi söyleyeyim. Marmara Üniversitesinde çalışıyorum. Bizim hastanemize neredeyse her gün 1- 2 tane kalp krizi vakası geliyor. Bizim gözlemimiz içinde aşı olduktan 15-20 gün sonra kalp krizi geçiren kişi yok. Uluslararası çok büyük çalışmalarda aşıya bağlı kalp krizi artışı gösterilmemiş” dedi.

Tersine Covid virüsünün kalbi olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Mutlu, “Koronvirüse bağlı olarak özellikle kalp duvarı hsarı ve emboli çok artıyor. Covid’den dolayı ilk ölüm sebeplerinden bir tanesi akciğer embolisi. Covid’den ölenlere yapılan otopsi sonuçlarına göre her üç kişiden biri akciğer embolisi sebebiyle ölmüş. Aşıya bağlı bir pulmoner emboli artışı gösterilmedi ancak Covid’in pulmoner emboli yaptığı kesin bilgi” dedi. 

VİRÜS KORKUSU ERKEN TEŞHİSİ ENGELLEDİ

Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cengiz Karaçin, pandemi döneminden sonra kanser vakalarındaki artışla ilgili istatistiki bir veri olmadığını ancak ileri evrede kanser vakalarında gözlemsel bir artış olduğunu söyledi. Artışın aşı yüzünden değil, pandemi döneminde enfeksiyon korkusuyla kanser taramalarının yapılamaması bu durumun erken teşhisi engellemesi sonucu gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Karaçin “Covid’le beraber gelişen korku, anksiyete, taramalara ve kontrollere gitmeyi engelledi. Virüs bulaşmasından korkan insanlar KETEM’lere gelmedi. Bazı ameliyatlar elektif olarak görüldüğü için yapılamadı. Kolonoskopi, momografi, endoskopi gibi girişimler ertelendi. Ameliyat olacak hasta ameliyatını olmadı. Kemoterapi alacak hasta kemoterapisini almadı. Bütün bunlar kanserin bir evrede ortaya çıkmasına ve ilerleyen dönemde yığılmış şekilde karşımıza gelmesine sebep oldu” dedi.

AŞI DEĞİL COVID KALP KRİZİ YAPIYOR

Covid aşısı sonrası arttığı söyleyenen miyokardit (kalp kasının hasarı) vakalarının Covid enfeksiyonunun en önemli etkisi olduğunu belirten Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Mutlu “Bizim Covid hastalığında en çok çekindiğimiz konu kalp kasını direkt etkilemesi ile ilgiliydi. Bununla ilgili bazı artışlar var. Ama aşının bunu ve kalp krizini artırdığına yönelik bir veri elimizde yok. Ben bir kardiyolog olarak Covid’e bağlı çok sayıda miyokardit, pulmoner emboli vakası gördüm ancak aşıya bağlı bir artış görmedim. Hatta aşılayarak Covid geçirmediği için de o hastayı kurtarmış oluyoruz. Yaşlılarda diyabetiklerde, hipertansiyon hastaları, kalp krizi için en riskli hastalar. Gözlemler her zaman doğruyu göstermeyebilir. Bir konu ile ilgili açıklama yapmak için rastlamak bir veri değil. Doğru bilgiye ulaşmak için 100 tane aşı olmuş, 100 tane aşı olmamış hastayı, 100 tane de Covid geçiren alacağız ve bunları karşılaştıracağız. Ancak bunun sonucuna göre konuşabiliriz” dedi.

İLERİ EVREDE KANSER VAKALARI BEKLENİYORDU

İleri evrede kanser vakalarının görülme sıklığındaki artışın aşıyla ilgili olmadığını söyleyen Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cengiz Karaçin “Pandemi döneminde enfeksiyon korkusunun taramalara engel olacağını birçok kanserin önümüzdeki yıllarda tam da bu yıllarda ileri evrelerde karşımıza geleceğini daha aşılar yokken söylemiştik. Sadece biz değil birçok bilim insanı bunun makalelerini sunmuştu. Bunlar zaten beklediğimiz gelişmeler ama aşılarla ilişkili değil. Tam tersine Covid’le beraber gelişen korku yüzünden sağlıklı insanların taramalara, kanser hastalarının da kontrollerine gitmemesi erken teşhisi engelledi” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...