Uzmanlar gençleri uyardı: Kalıcı dövmede hepatit riski var

- Güncelleme:
Uzmanlar gençleri uyardı: Kalıcı dövmede hepatit riski var

Sağlık Haberleri

Türkiye’de teşhis konmuş 200 bin Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu “Yeni hepatit vakalarının yarıdan fazlasının sebebi çok yaygınlaşan dövme, piercing, damar içi uyuşturucu kullanımı gibi riskli hareketler” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Vücuda girdikten sonra sinsice ilerleyen, uzun dönemde karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine sebep olan Hepatit C virüsünün günümüzdeki en önemli bulaşma yollarından birinin dövme, piercing ve damar içi uyuşturucu kullanımı olduğunu bildiren uzmanlar, gençleri uyardı. Hepatit C’nin bulaştıktan sonra hiçbir belirti vermediğini ve hastalık ortaya çıkmadan fark edilmediğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu “Şu anda yeni teşhis konmuş hastaların yarıdan çoğu damar içi uyuşturucu kullanan, dövme piercing gibi riskli işler yapan insanlar. Virüs taşıyan bu kişilerin yüzde 70’i belirtisiz durumda olduğu için bu kişilerin büyük bir bölümü ölümcül karaciğer kanserine doğru gidiyor” dedi.

“GİZLİ HASTA SAYISI FAZLA”

Dünyada 57 milyon bizim ülkemizde ise tanı konmuş 150-200 bin Hepatit C hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaymakoğlu “Virüsü taşıyan kişilerin sadece yüzde 15’i tanı aldı. Geri kalan yüzde 85’i hasta olduğunu bilmiyor, kanında virüs ürüyor ve başkalarına bulaştırıyor. Gerçek hasta sayısı çok daha fazla” ifadelerini kullandı.

“HERKES TEST YAPTIRSIN”

Virüsün en sık kan, cinsel temas ve anneden bebeğe geçiş yoluyla bulaştığına işaret eden Sabahattin Kaymakoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Günümüzde özellikle gençler arasında dövme ve piercing yaptırma akımı bir çığ gibi büyüdü. Hijyenden uzak ortamlarda yaptırılan bu işlemler, Hepatit C virüsünün bulaşması açısından son derece riskli. Ayrıca damar içi uyuşturucu kullanımı da çok yaygın. Yeni vakaların büyük bir bölümü bu yollarla gerçekleşiyor. Hepatit C’nin maliyeti çok düşük kan testi ile teşhis edilebiliyor. Herkes en az bir defa Hepatit B ve Hepatit C testi yaptırsın.

YENİDEN BULAŞABİLİYOR

Hepatit C virüsünün değişken bir virüs olması sebebiyle bağışıklık oluşmadığını söyleyen Prof. Dr. Kaymakoğlu “Hepatit B’de aşı ile korunmak mümkün. Ancak, Hepatit C virüsü yapısını sürekli olarak değiştiriyor. Dolayısıyla ona karşı vücudun bir antikor üretme şansı yok. Mesela Hepatit C tedavisi olan bir kişi, virüsten temizlenmiş olsa bile ona tekrar bulaşabiliyor. Burada şükredeceğimiz nokta Hepatit C virüsünün biraz daha zor bulaşması. Hepatit B gibi kolay bulaşan bir virüs değil. Yeniden bulaşmada da çarpık ilişkiler ve damar içi uyuşturucu kullanımı ön planda geliyor. Bu nedenle en etkili yöntem güvenli olmayan kan ürünlerinin kullanımından; bağımlılık yapıcı ilaç kullanımı ve enjeksiyon malzemelerinin paylaşımından; gereksiz ve güvenli olmayan enjeksiyonlardan; kanla kontamine kişisel malzemelerin paylaşımından; uzak durulmasıdır” dedi.

TEDAVİDE YÜZDE 100 BAŞARI

Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, karaciğer hasarı yapmadan yakalanan Hepatit C virüsünün yüzde 98-100 oranında tedavi edilebildiğine vurgu yaptı. Kaymakoğlu “Hepatit C’nin Hepatit B gibi bir aşısı yok ve olacak gibi de görünmüyor. Ancak 8 haftalık ağızdan alınan ilaç tedavisi ile virüs vücuttan tamamen temizlenebiliyor. Tanı konmuş hastaları tedavi ede ede Türkiye’deki hasta sayısını azalttık. Tedavi konusunda sıkıntımız yok. En büyük problem virüs taşıyan kişileri toplum içinden bulup çıkarmak. Bunun için de tarama programlarına ihtiyaç var” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...