Dünyada ilk defa tam göz nakli başarıyla yapıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Gizmodo
- Güncelleme:
Dünyada ilk defa tam göz nakli başarıyla yapıldı

SAĞLIK Haberleri  / Gizmodo

ABD'de doktorlar, bir gözün tamamını başka bir hastaya naklederek tıp tarihine geçti. Ameliyatın üzerinden altı ay geçmesine karşın hastanın sağlık durumunda herhangi bir kötüleşme olmadığı açıklandı.

New York University Langone Health'deki bir doktor ekibi, bağışlanan gözün şu ana kadar büyük bir sorun olmadan altı ay boyunca hayatta kaldığını ve hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor. Ancak 46 yaşındaki Aaron James'in yeni sol gözünde görme yeteneği geri gelmedi. Yine de çalışma tıp tarihinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.

İş yerinde yüksek voltajlı elektrik kazası geçiren ve gözü de dahil olmak üzere vücudunun ve yüzünün sol tarafının büyük bir kısmı yaralanan 46 yaşındaki eski asker Aaron James için doktorlar ilk başta kısmi yüz nakli yapmayı düşünüyordu. Ancak daha sonra göz nakli planlandı ve ameliyat 21 saat sürdü.

NAKLEDİLEN GÖZDE OLUMLU İLERLEMELER KAYDEDİLDİ 

Reuters'daki NYU ekibinin açıklamasına göre, nakledilen göz olumlu belirtiler göstermeye başladı; gözün kan damarlarının iyi işlev gördüğü, retinanın ise umut verici yönde ilerlediği kaydedildi. 

İşte Aaron James'in kaza geçirmeden önceki, kaza geçirdikten sonraki (ameliyat öncesi) ve ameliyatın ardından çekilen görüntüleri:

Dünyada ilk defa tam göz nakli başarıyla yapıldı

Şimdiye kadar doktorlar yalnızca gözün saydam ön tabakası olan kornea nakli yapabiliyordu. Bu yüzden tam göz nakli dünyada ilk oldu. 

Ekibin lideri Dr. Eduardo Rodriguez, ameliyatın önemine ilişkin yaptığı açıklamada şöyle diyor: "Bir göz nakli gerçekleştirmiş olmamız bile tek başına ileriye yönelik çok büyük bir adım. Göz nakli yüzyıllar boyunca üzerinde düşünülmüş ancak şimdiye kadar hiç yapılmamış bir işti.

Öte yandan, nakledilen göz henüz sinirler aracılığıyla beyinle iletişim kuramıyor. Bununla birlikte, Aaron James'in göz sinirlerindeki iyileşmeyi hızlandırmak için doktorlar, donörün kemik illiğinden aldıkları kök hücreleri nakil ameliyatı sırasında James'in göz sinirinin içine enjekte etti. Ekip, hasarlı hücrelerin yerine yenilerini hayata geçirmek ve göz sinirini korumayı hedefliyor.

Ayrıca diğer araştırma ekipleri ise hastanın görme yeteneğini geri getirmek için elektrotlar aracılığıyla beyindeki sinir ağlarını, görme duyusu olmayan gözlere bağlama yöntemleri geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. 

Dr. Rodriguez, James'in nakledilen gözünün yeniden görme yeteneğini kazanma ihtimalinin hala olduğunu belirtiyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Gizmodo
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...