Dünyanın yeni pandemisi: Diyabet

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, şeker hastalığının Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni bir pandemi olarak kabul edildiğini ve tüm dünya genelinde sağlığı ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguladı. 

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmak bir etkinlik düzenleyen Hayat Hastanesi, düzenlediği seminerle şeker hastalığının sağlığa olan etkinlerine vurgu yaptı.

Diyabete karşı verilen mücadeleye destek olmak için çalışmalar yürüttüklerini çalıştıklarını ifade eden Hayat Hastanesi Başhekimi Dr.Fatih Özkul, “Hayat Hastanesi olarak ülkemizde gün geçtikçe yaygınlaşan diyabete karşı insanlarımızı bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Diyabette önlenebilir komplikasyon dediğimiz sorunların engellenmesi açısından insanları bilgilendirmek, takiplerin düzgün ve doğru yapılmasını sağlamak hayati önem taşıyor" dedi.

BÜTÜN ORGANLARI ETKİLEYEN BİR HASTALIK 

Şeker hastalığının dünyada yeni bir olarak görüldüğünü ve tüm sağlığı tehdit ettiğinin altını çizen Dahiliye Uzm. Dr. Muhittin Pekuz, “Diyabet bizim için niye önemli, diyabet dediğimiz yani şeker hastalığı sadece tek başına bir laboratuvar tanısı değil. Sadece tek başına şekerden ibaret değil. Bütün organları ve sistemleri tutan karaciğeri, böbrekleri, kalbi, beyni ve sinir sisteminin merkezi sinir sistemine ve de mide bağırsak sistemini etkileyen bir kronik hastalıktır. Sistemik hastalıktır. Ciddi bir hastalık gördüğümüz gibi tanısı kolay ama tedavisi ve özellikle komplikasyon açıdan takibi çokça önemli bir hastalık" diye konuştu. 

Dünyanın yeni pandemisi: Diyabet

Dünya Sağlık Örgütü'nün de diyabeti artık yeni bir salgın olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Dr. Pekuz, "Tüm dünyada diyabetli bireylerin sayısı giderek artıyor. Türkiye’de 2020’ye kadar 5 milyon denirken 2020 yılından sonra artık 7 milyondan fazla diyabet tanısı var. Dünyada yine 2 binli yıllarda 171 milyon diyabetli varken 2025 yılında 380 milyonu geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü dünya nüfusunun Çin ve Hindistan'dan sonra en fazla en kalabalık nüfusun diyabetik hasta nüfusu olacağı ve dünyanın üçüncü en fazla kalabalık ülkesi olacağını öngörüsünü paylaştı” dedi.

Dünyanın yeni pandemisi: Diyabet

YÜZDE 70'İ KALP HASTALIĞINDAN ÖLÜYOR 

Öte yandan diyabet hastasının kendileri için kalp damar hastası olduğunu belirten Dr. Mehmet Erdoğmuş ise “Diyabet hastalarının yüzde 70’i kalp hastalığından ölüyor bu da çok önemli. Diyabetik retinopati dediğimiz körlükle sonuçlanan bir gözün şeker tarafından hasarlanmış hali, kanama yani dünyada birinci sırada sebebi şeker hastalığı. Böbrek yetmezliği birinci sırada sebebi şeker hastalığıdır. Diyaliz merkezlerine gittiğiniz zaman en çok şeker hastasını görürüz. Travma (kaza) dışında, bacak kesilmesinin (amputasyonu) birinci sırada sebebi şeker hastalığıdır. Bu kadar tehlikeli, bu kadar ciddi bir hastalık bunu anlatmaya gerek yok. Sinsi hastalığa karşı çok dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...