Herkes aynı hatayı yapıyor… Yumurtayı sakın kartonundan çıkarmayın, zehre dönüşüyor! İşte nedeni…

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Herkes aynı hatayı yapıyor… Yumurtayı sakın kartonundan çıkarmayın, zehre dönüşüyor! İşte nedeni…

SAĞLIK Haberleri

Anne sütünden sonra en kıymetli besinlerden biri olan yumurta, yüksek kaliteli protein içeriğiyle vücut sağlığı için önemli yiyeceklerin başında geliyor. Ancak dikkat! Yumurta alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcut. Uzmanlar yumurtayla ilgili gözden kaçan noktaların sağlığı tehdit ettiğini ve yapılan yanlışların yumurtayı adeta zehre dönüştürdüğünü vurguluyor. Öte yandan yumurtayı muhafaza ederken kartonundan çıkarmamak gerekiyor. Peki, neden? Detaylar haberimizde…

Marketteki yumurtalar sıkı bir denetimden geçerek raflardaki yerini alır. Kalite kontrolden geçmenin yanı sıra, sıkı kontroller altında taşınırlar. Yumurtayı satın aldıktan sonra ise onları muhafaza etmek ise tamamen size kalmış. Ancak çoğu kişi yumurtayı saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri bilmiyor.

YUMURTALARI YIKAMAYIN

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı mevcut. Yumurta kabuklarının kirli olduğunu düşünenler yumurtayı buzdolabına dizerken yıkayıp yerleştiriyor. Oysa bu büyük bakterilerin çoğalmasını neden oluyor. Yumurtayı yıkamak, bu değerli besini zararlı hale getiriyor. Bilimsel çalışmalar da bu durumun yanlış olduğunu kanıtlar nitelikte. Yumurta yıkandığında kabuk inceliyor. Kabuklarında bulunan zararlı organizmalar ise salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.

KARTONUNDAN SAKIN ÇIKARMAYIN

Yumurta aldıktan ve eve getirdikten sonra kartonundan çıkarmamak gerekiyor. Çünkü kartonlar, sadece taşırken yumurtanın kırılmasını önlemek için değil, aynı zamanda hayati bir önemi daha var. Yumurtayı koruyan kartonlar, buzdolabında bulunan yiyeceklerin kokularının yumurtaya gözeneklerden geçmesini önlüyor. Ayrıca yumurta kabuklarında çeşitli bakteriler bulunuyor. Yumurtaları kartonundan çıkarıldığında bu bakteriler buzdolabına temas ediyor ve buzdolabındaki diğer yiyeceklere de kolaylıkla geçebiliyor.

YUMURTA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKLİ?

Yumurta yetiştiricileri, çiftlikte büyük bir özenle ve gıda güvenliği programlarına, yönetmeliklerine uygun şartlarda yumurtaları muhafaza ediyor. Güvenli bir şekilde mağazaya taşındıktan sonra ise yumurtalarınızı güvende tutmak size kalmış.

Güvenli, kaliteli yumurta satın aldığınızdan emin olmak için şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
 

-Yumurtaları daima soğutulmuş bir yerden satın alın. Yumurtalar çiftlikte soğutulduktan sonra depolanır ve uygun ortam sıcaklığında taşınır. Siz de marketten aldığınız yumurtaların serin bir yerde saklandığından emin olun.
 

Satış tarihini kontrol edin. Yumurtaları her zaman son kullanma tarihinde veya son kullanma tarihinden önce satın alın. Kartonun üzerinde yumurtaların paketlendiği tarihi de muhakkak kontrol edin.

 

Çatlak olup olmadığına bakın. Satın alırken kutuyu açın ve yumurtaların çatlamadığından emin olun, çünkü bakteriler kabuktaki çatlaklardan girebilir. 
 

En kullanışlı ve ekonomik yumurta boyutunu seçin. Yumurtanın daha iri olması, küçük olması yumurtanın iyi veya kötü bir yumurta olduğuna dair bir bilgi vermez. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...