JN1 psikoloji de bırakmadı: Ülkede herkes gergin

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
JN1 psikoloji de bırakmadı: Ülkede herkes gergin

Sağlık Haberleri  / Sabah

Üçlü salgının ardından Kovid 19'un yeni varyantı JN1, neredeyse herkese etki etti. Uzmanlar, vatandaşların önce üçlü virüse teslim olduğunu sonra JN1'e yakalandığını söyleyip bunun psikolojiye ciddi boyutlarda etkisi olduğunu aktardı. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Ülkemizde herkes gergin. Sebebi bizce bu yeni virüs." deyip hastalık sürecinde grip ve öksürük şikayetlerinin uzadığını söyledi. 

Koronavirüs pandemisinin unutulmaya başladı son zamanlarda vatandaşlar yeni virüsle sarsıldı. 'Neredeyse herkes hasta' dedirten hastalık sürecine ilişkin bilgi veren uzmanlar JN1'in psikolojiye olan etkilerine değindi. Kovid 19'un son varyantı olan JN1, uzun öksürük krizleriyle sık sık anılıyor. Uzmanlar, varyantın hastalarda önce sinirlilik, uykusuzluk, kaygı ve korkuya, arkasından ateş, öksürük, boğaz ağrısına neden olduğunu belirtiyor.

Sabah'ın haberine göre, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, yurt dışındaki bilimsel yayınlardan gelen bilgilerde yeni varyant JN1'in insanların psikolojilerini de hedef aldığını ortaya koyduğunu belirtti. Prof. Dr. Özkaya, "Ülkemizde de herkes gergin. Sebebi bizce bu yeni virüs" dedi.

YENİ VARYANT PSİKOLOJİ BIRAKMADI

Prof. Dr. Özkaya, yeni varyantın psikolojimizde nelere sebep olduğunu şöyle sıraladı:

İnsanlar önce üçlü virüs salgınına teslim oluyor. Ardından da Kovid 19'un yeni varyantını geçirdiklerinde hastalarımızda huzursuzluk, uykusuzluk ve aşırı uyuma isteğine rağmen dinlenememe, sinirlilik, terleme, tahammülsüzlük, gerginlik, hastalıktan ve ölüm korkusundan bağımsız anksiyete dediğimiz endişe, kaygı ve korku şikayetleri daha sık ve ön planda görülmeye başlandı.

GRİP ŞİKAYETLERİ UZAYABİLİYOR

Prof. Dr. Özkaya, bunlarla birlikte Kovid 19'u ilk olarak tanımaya başladığımız ve test yapılmadığı dönemlerdeki akciğerlerdeki buzlu cam görünümlerinin tekrar görülmeye başladığına da dikkat çekerek, şunları söyledi: "Özellikle toplumda artan grip, domuz gribi ve RSV gibi solunum yollarını etkileyen virüslerin bir hastada birden fazla görülmeye başlanması ile uzamış öksürük şikayetlerinin hangisine bağlı olduğunu hastalarımız merak ediyor. Kovid 19, testlerinde yeni varyant büyük oranda negatif gelse de eğer öksürük ve grip şikayetleriniz uzamış ise mutlaka doktora gitmeli. Akciğer filmi çekilmeli ve bu hastalıkların ayrımı yapılarak, tedaviye başlanmalı."

ÖKSÜRÜĞÜN ARDINDAKİ ZATÜRRE TEHLİKESİ

KOVID 19 salgın döneminde bile bu kadar çok uzamış öksürük şikâyeti görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, "Acil servisler ve poliklinikler adım atılmayacak kadar kalabalık. Bunun sebebi birkaç virüsün neden olduğu uzamış ya da kronik grip vakaları. Özellikle öksürük hastaların tabiri ile "sinir bozucu" hale geldi. Bu hastaların büyük kısmında ise daha önce görülmediği kadar zatürre saptanıyor. Buna öksürük ve zatürre salgını diyebiliriz" diye konuştu.

Hastaların Kovid ve influenza virüsleri için test konusunda kafalarının karışık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkaya, şöyle dedi: "Testlerin negatif gelmesi Kovid olmadığınızı göstermez. Testler, son varyantı tespit edemeyebiliyor. Bunun için grip benzeri şikayetleri olan hastaların birkaç gün dinlendikten sonra eğer öksürük şikayetleri uzarsa mutlaka zatürre olup olmadıklarının tespiti için doktora gitmesi gerekir. Testlerin pozitif veya negatif gelmesi bu virüslerin tedavisini değiştirmez. İstirahat edip semptom giderici ilaçlar kullanmalı. Temastan kaçıp başkalarının enfekte edilmemesi gerekiyor. Eğer akciğer tutulumu varsa tedavi daha da önemli hale geliyor."

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...