Kabızlığa kökten çözüm! Tıkanan bağırsakları motor gibi çalıştırıp tertemiz yapıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kabızlığa kökten çözüm! Tıkanan bağırsakları motor gibi çalıştırıp tertemiz yapıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kabızlık, günlük hayatı etkileyen sorunlardan biri. Bu problemi ortadan kaldırmak için ilaçlardan da etkili yöntemler bulunuyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, kabızlıkla mücadele bazı besin gruplarının etkili olduğunu ve bağırsakları motor gibi çalıştırdığını söylüyor.

Kabızlığa en çabuk ne iyi gelir? Kolay tuvalete çıkmak için ne yapmalı? Kabız olan kişi ne yemeli? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, bu sorulara cevap niteliğinde tavsiyeler sundu.

Kabızlığa kökten çözüm! Tıkanan bağırsakları motor gibi çalıştırıp tertemiz yapıyor - 1. Resim

LİF TÜKETİMİ

Kabızlıkla mücadelede en etkin yol bol lif tüketmek. Bunu yiyeceklerimizle ve içeceklerimizi yapabiliriz. Hastalıklardan uzak yaşayabilmek için aslında yapmamız gereken şey gün içinde bize lif kaynağı olan yiyecekleri tercih etmek. Bunların arasında nohut, fasulye ve diğer bakliyat türleri yer alıyor. Ayrıca bol sebze ve bol meyve tüketimine de özen göstermeliyiz. Eğer beslenmeniz kötüyse ve sık sık kabızlık problemi yaşıyorsunuz bol bol sebze ve meyve yemelisiniz. 

Çözünebilir ve çözünmeyen lifler var. Özellikle jel formuna geçen lifler bizde kabızlık problemini ortadan kaldırmak için bire bir. Bunlar dışkının daha sulu olmasını sağlıyor ve böylece dışkılamayı daha kolay hale getiriyor. Aslında bizim için üretilmiş lifler de var. Ben liften çok zengin beslenemiyorum, bunu takviye yapmak istiyorum diyen kişiler ‘karnıyarık otu’ kullanabilirler. 

Kabızlığa kökten çözüm! Tıkanan bağırsakları motor gibi çalıştırıp tertemiz yapıyor - 2. Resim

PROBİYOTİK TÜKETİMİ

Yapılan çalışmalarda probiyotik kullanımıyla beraber kabızlığın azaldığı dışkılama sayısının arttığı ve dışkının katılığının giderildiği ifade ediliyor. Dolayısıyla probiyotikler bizim için çok sağlıklı. Nasıl lifleri almamız gerekiyorsa probiyotikten de zengin beslenmemiz gerekiyor.  Yani bize yararlı olan bakterilerin sayısını artırmamız gerekiyor. Bu anlamda kabızlığın çözümünde probiyotik desteği de tercih edilebilecek yöntemlerden bir tanesi olabilir. 

Kabızlığa kökten çözüm! Tıkanan bağırsakları motor gibi çalıştırıp tertemiz yapıyor - 3. Resim

MAGNEZYUM ALIMI

Kabızlıkla mücadele en etkili silahlardan bir tanesi de magnezyum. Aslında çok değerli bir mineral, vücudumuzdaki 600'ün üzerindeki kimyasal tepkimede magnezyumun rol aldığını biliyoruz. Dolayısıyla bağırsak hareketlerinde de çok etkin. 

Yapılan çalışmalarda magnezyum takviyesi alan kişilerde bağırsak problemlerinin daha az olduğu görülüyor. Maden suyu da bu noktada kabızlık için oldukça iyi bir seçenek olabilir. 

Son olarak kabızlığınızın nedeni tek başına az su içmek bile olabilir. Belki su yerine çok fazla tatlandırıcılı veya şekerli içecekleri tercih ediyor olabilirsiniz. Evet tabii ki onların içinde de su var ama şeker içerdikleri için bağırsaklarınızın içeriğindeki o probiyotik bize yararlı bakterileri bozuyor olabilir. Fazla şeker kullanımının böyle maalesef bir negatif etkisi var. Dolayısıyla saf suyu tercih etmek her zaman daha iyi.

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...