Kalbini 12 senedir çantasında taşıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kalbini 12 senedir çantasında taşıyor

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Üst üste geçirdiği kalp krizleri sonucunda kalbi hasar gören 73 yaşındaki Rizeli uzun yol şoförü Ali Albaş, iki kiloluk yapay kalple hayata bağlandı. Kalbini çantasında taşıyan Ali Amca “Bana hiç yük gelmiyor” diyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - İleri düzeyde kalp yetmezliği nedeniyle takılan yapay kalple en uzun yaşayan hasta unvanını taşıyan Ali Albaş, “mekanik kalbinin” 12. yaşını kutladı. Sırtından ayırmadığı çantasının en değerli varlığı olduğunu söyleyen 73 yaşındaki Albaş “Çocuklarım ve eşimden sonra en kıymetlim” diyor. Yıllarca uzun yol şoförü olarak çalışan 4 çocuk babası Rizeli Ali Albaş, ilk kez 52 yaşında kalp krizi geçirdi. Daha sonraki yıllarda ardı ardına birkaç defa daha kriz geçiren Albaş’ın kalp hücreleri hasar gördü ve kalbi kasılma gücünü kaybetti. Kalp yetmezliğine giren Albaş, kilo kaybetmeye başladı. Yorgunluktan adım atamıyor, nefes alamıyordu. Yüzü âdeta 15 yıl yaşlanmıştı.

‘2 AY YA YAŞAR YA YAŞAMAZ’ DEDİLER

Kalp yetmezliği için uzun yıllar ilaç tedavisi gördü. Ancak hastalığı ilerledi. Kalbin kasılma gücü yüzde 3’e kadar düşmüştü. Doktorların ‘2 ay ya yaşar ya yaşamaz’ dedikleri hasta için yapılacak tek tedavi kalp nakliydi. Acil olarak Sağlık Bakanlığının kalp nakil listesine alındı. Ancak beklenen kalp bir türlü çıkmadı. Hayatla ölüm arasındaki çizgide gidip gelirken 2011 yılında Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu tarafından gerçekleştirilen bir operasyonla Albaş’a yapay kalp takıldı. Vücuda kan pompalanmasını sağlamak amacıyla kalbin sol odacığına yerleştirilen minik cihaz ve onun çalışmasını sağlayan yaklaşık 2 kiloluk bir batarya sisteminden oluşan yapay kalp, bir çanta ile Ali Albaş’ın hayatının en önemli parçası oldu.

Kalbini 12 senedir çantasında taşıyor
EN DEĞERLİ YÜK: 12 yıldır bir an bile bir kenara bırakamadığı 2 kiloluk çantanın kendisine yük olmadığını söyleyen Ali Amca, onunla yatıyor, onunla kalkıyor, banyosunu da onunla yapıyor.

KALP NAKLİ OLMAK İSTEMEM

Sedye ile geldiği hastaneden yürüyerek çıkan Ali Albaş “Kalp krizi geçirmeden önce direksiyonda on binlerce kilometre yol yapıyordum. Çok hareketliydim. Koşmak, yüzmek, futbol oynamak benim için bir tutkuydu. Ancak hastalıkla birlikte yürüyemez hâle geldim. Bir bardak suyu bile kaldıramıyordum. Şimdi Allah razı olsun artık kendi işimi yapacak hâle geldim. Futbol oynayamasam da dışarı çıkıp dolaşabiliyorum. Kızlarım ameliyat olduktan sonra gençleştiğimi söylüyor. Hastalık sebebiyle yüzümde oluşan yaşlı görüntü gitti. Yeniden doğmuş gibiyim. Çantam bana hiç yük gelmiyor. Evde onun koltuğu ayrı; benim hemen sol yanımda. Oraya ondan başka kimse oturamıyor.” dedi. Cihaz takıldıktan sonra kalp nakli olmayı asla düşünmediğini aktaran Albaş “Bundan sonra da istemem. Ben kalbimle çok mutluyum” diye konuştu.

KALP NAKLİNE ALTERNATİF

Yapay kalbin son evreye gelmiş acil kalp nakli bekleyen hastalar için umut olduğunu söyleyen Prof. Dr. Küçükaksu “Bu cihazlar direkt göğüs içine, kalp zarının içine takılıyor. Kalbin zayıflayan pompalama fonksiyonunu gerçekleştiriyor. Roketlerden esinlenerek yapılan güçlü bir motoru var. Dakikada dönüş hızı 3 ayda 100 bin km yapan bir araba motoru performansı gibi, çok yüksek. O nedenle dayanıklılık gerektiriyor. Materyalleri de ona göre seçiliyor. Sistemin mekanik ömrü biyomedikal mühendislerce çok uzun vadeli olabileceği öngörülerek planlanıyor. Dakikada ortalama 5 ila 7 litre kan pompalayabiliyor. Acil kalp nakli bekleme listesini yüzde 30 oranında azaltıyor yapay kalp seçeneği” dedi.

YAPAY KALP TÜRKİYE'DE 2 BİN KİŞİYE TAKILDI

Yapay kalp cihazının dünyadaki geçmişinin çok eski olmadığını söyleyen Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu, Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 2 bin kişiye takıldığını belirterek “300’ü yaşıyor. Daha genç olanların bir kısmı nakil oldu; bir kısmı ise Ali Bey gibi cihazla hayatını sürdürüyor. Bu sistemler tamamıyla son evre kalp yetmezliğinde kullanılıyor ve hastaya kalp nakline giden süreçte zaman kazandırıyor. Bu kişiler hastanede ve evde hayatlarını geçirmek yerine, sağlıklı şekilde günlük hayatlarını sürdürebiliyor. 2 yıllık sonuçları kalp nakli ile benzeşiyor; 5 yıllık sonuçları kalp nakline yakın. O yüzden dünyada ilk tercih” dedi.

Kalbini 12 senedir çantasında taşıyor

KALP BEKLEYEN 10 BİN HASTA VAR

Sağlık Bakanlığı listelerine girmiş kalp bekleyen yaklaşık 1.500 kişinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Küçükasu “Aslında Türkiye’de kalp nakli olması gereken 5-10 bin kişi var. Ama hastaneye ulaşabilenler 1.500 kişi; birçoğu kaybediliyor. Hastaneye ulaşanları doktor arkadaşlarımız ya yapay kalp alternatifini aklına getirmiyor ya da çok ileri evreye ulaştığında bize gönderiyor. Ancak artık iş işten geçmiş, bir deri bir kemik kalmış, karnı asit toplamış, organları hasar görmüş hasta daha sağlıklı olanlara oranla yapay kalpten beklenen faydayı görmüyor. Hastaların daha erken dönemde yapay kalp alternatifine yönlendirilmesi, hem hastanın beklenen hem hayat kalitesini artıracaktır hem de son dönemleri hastanede, yoğun ilaç tedavisi altında ve yoğun bakımda geçen hastanın sağlık sistemine oluşturduğu mali yükü azaltacaktır” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...