Pandemi aşılamayı etkiledi: Kızamıkta korkutan artış

- Güncelleme:
Pandemi aşılamayı etkiledi: Kızamıkta korkutan artış

Sağlık Haberleri

Artan kızamık vakaları endişeye yol açtı. Prof. Dr. Ceylan “Her klinikte bir vaka görülüyor” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Son aylarda özellikle İstanbul’da kızamıkla ilgili vaka bildirimlerinin artması, endişelere yol açtı. Uzun zamandır görülmeyen kızamık vakalarıyla tekrar karşılaşan uzmanlar, özellikle çocukluk aşılarının ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamığın son derece etkin bir aşısı olduğunu ve toplumun yüzde 95’inin iki doz aşılanmasıyla yüzde 100 koruma sağlanacağını söyledi. Ancak Ceyhan, pandemi döneminde başlayan aşı karşıtlığının, çocukluk dönemi aşılamaları da etkilediğine dikkat çekti. Ceyhan “Bakanlığın 2021 yılı rakamlarına göre yüzde 98’lik çocukluk aşılaması var ama 2021’den sonra çocuğuna aşı yaptırmayan ailelerin sayısı arttı. Türkiye’de aşı reddi 2011’de 170 civarında vakalardan, 50-60 binlere ulaştı. Bu rakamlar, muhtemelen daha da yükselmiş olabilir. Pandemi dönemindeki düşük hastalık yoğunluğundan, bugün her klinikte görmediğimiz kadar kızamık görüyoruz” dedi.

Kızamığın yetişkinlerde de görülebildiğini ve ölümcül sonuçları olabileceğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, aşılamanın düşmesinin birçok hastalığı tetikleyeceğine dikkat çekerek “Bir ülkede aşılama düşerse ilk ortaya çıkacak salgın kızamık ve suçiçeği salgınıdır. Ardından daha az bulaşıcı olan difteri, tetanos, boğmaca, kabakulak, çocuk felci, tüberküloz gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Aşıyla korunabilen hastalıklar, bulaştırıcılık değerine göre salgın yapmaya başlar. O yüzden, bir ülkede kızamık salgını başlamışsa, hemen alarma geçip aşılama oranlarını artırmak lazım” diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...