Mikrodalga teknolojisi HPV tedavisinde umut oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mikrodalga teknolojisi HPV tedavisinde umut oldu

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları, HPV’nin yol açtığı siğilleri yok etmek için mikrodalga teknolojisiyle çalışan bir cihaz kullanmaya başladı. Cihazın ayrıca, rahim ağzı kanseri lezyonlarının ve kanserli tümörlerin tedavisinde de kullanılabileceği öğrenildi.

Kadınların korkulu rüyası rahim ağzı kanserinin birincil nedeni olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV), birçok kansere daha yol açmasıyla en tehlikeli virüslerden biri olarak biliniyor. Ayrıca virüsün bazı varyantları ise yetişkinlerde genital siğillere yol açabiliyor. Şu anda bu kanser lezyonları ya da siğiller, çoğunlukla, etkilenen hücrelerin ve çevresindeki dokuların kesilmesi veya yakılmasıyla tedavi edilmekte. Her ne kadar etkili bir yöntem olsa da bu yöntemler, kanamaya ve iltihaplanmaya neden olabildiği için oldukça rahatsız edici olarak gösteriliyor.

Üstelik, genital siğiller tedavinin ardından genellikle donma eğilimindedir ancak bazen birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulur ve siğiller tekrar tekrar yeniden çıkabilir. Ayrıca bu noktada, rahim ağzı tedavilerinin kadınlarda erken doğum yapma riskini artırdığını da belirtelim.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, alternatif bir tedavi arayan Glasgow Üniversitesi Virüs Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Sheila Graham ve meslektaşları, inatçı siğilleri yok etmek için halihazırda kliniklerde kullanılan Swift adlı bir makineyi tercih etti. Bu cihaz, mikrodalga enerjisini kanserli veya siğil taşıyan hücrelere iletmek için küçük bir sondayla kullanılır ve hedefteki hücreleri yaklaşık 45-48C'ye kadar ısıtarak yakar. Sağlıklı dokuyu da ortadan kaldıran mevcut kanser ve kanser öncesi tedavilerin aksine, yalnızca sondanın hemen altındaki hücreler bu atışlardan etkilenir.

SİĞİLLERİN YÜZDE 76’SINI YOK ETTİ

Yeni yapılan bir araştırmada, mikrodalga teknolojisi HPV'nin belirli varyantlarının da neden olduğu inatçı siğilleri tedavi etmek için kullanıldı. Araştırma ekibi, cihazı, vücut dışında büyümüş kanser öncesi veya kanserli servikal doku parçaları üzerinde test etti. Sıvı nitrojenle dondurma işleminde siğillerin yüzde 33’ü temizlenirken, mikrodalga temelli bu yeni tedavi yönteminde siğillerin yüzde 76'sı başarıyla yok edildi. Veriler, tedavinin bağışıklık hücrelerini bölgeye toplayarak kalan virüslerin temizlenmesine yardımcı olduğunu da ortaya koydu.

Profesör Graham, "Tedavinin çok hassas olduğunu, yalnızca atışın yapıldığı yerdeki dokuda sıcaklık değişikliklerini tetiklediğini bulduk. Bu sıcaklık değişikliği, kansere neden olan viral proteinler de dahil olmak üzere protein yapma sürecini durduran ısı şoku tepkisi denen bir şeyi tetikliyor." şeklinde bir açıklama yaparak bilgi verdi.

Yeni tedavi yönteminin, kanserli veya kanser öncesi hücrelerin hasar görüp kendi kendilerini yok etmelerini sağlayan p53 adlı molekülün üretimini tetiklediği bulundu. Çalışma Lancet eBioMedicine isimli akademik dergide yayımlandı. Şimdi ekip, HPV siğilleri olan kişilerde bu tedavi yöntemini denemeyi amaçlıyor.

Kaynak: The Guardian

Çeviri: Hilal Bardakcı 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...