MS hastalığına yol açan virüse karşı ilk aşı geliştiriliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
MS hastalığına yol açan virüse karşı ilk aşı geliştiriliyor

SAĞLIK Haberleri

Multiple Skleroz'a (MS) yol açtığı kanıtlanan 'öpücük hastalığı'na karşı ilk aşı geliştiriliyor. Aşıyı geliştirme çalışmaları sürerken, bilim insanları önemli bir aşama kaydettiklerini belirtiyor.

Multiple Skleroz (MS)'a yol açan Epstein-Barr virüsü, MS'in yanı sıra bazı kanser türleriyle de bağlantılı. Öpücük sırasında tükürük yoluyla yayılan virüse bu nedenle 'öpücük hastalığı' da denilmekte. Daha çok gençlerde ve genç erişkinlerde görülen virüs, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık gibi genellikle 1-2 ay süren semptomlara neden oluyor. 

NTV'de yer alan habere göre, virüsün yol açtığı hastalıklar arasında MS de bulunuyor. MS, beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfı etkiliyor. Genellikle 20'li veya 30'lu yaşlarında teşhis konan hastalar, konuşma ve yürüme güçlüğü çekecek hale gelebiliyor.

BEYİN İLTİHABINI DA ÖNLÜYOR

Henüz Epstein-Barr virüsüne karşı bir aşı ise mevcut değil. Ancak aşı çalışmalarında önemli bir yol katedildi. Avustralya'daki QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsünde aşı çalışmalarını geliştiren ekip, fareler üzerinde yaptıkları deneyde, vücudun bağışıklık sisteminin işleyişinde kilit rol oynayan lenf düğümlerini hedef alan bir aşı tasarlamayı başardı.

Söz konusu aşı, virüsle mücadele etmek üzere geliştirilen uzun ömürlü antikorlar ve T hücreleri üretmenin yanı sıra, virüsle ilişkili tümörlerin büyümesine karşı koruma sağlayan bir bağışıklık tepkisi de tetikliyor. Bulgular, virüse karşı harekete geçen aşının MS'e yol açabilecek beyin iltihabı gibi diğer sorunlara karşı da çalıştığını gösteriyor. 

Aşı yalnızca fareler üzerinde denendi ve klinik deneylerin 2024'te başlaması planlanıyor. 

(Kaynak: NTV) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...