Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Otizmle mücadelede 'Konya' modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor

Otizmle mücadelede 'Konya' modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor
Fotoğraf Başlığı Otizmle mücadelede Konya modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor

SOBE Vakfı Başkanı Ak, “Erken teşhisin önemini vurgularken, “Üç yaşına kadar teşhis konan iki çocuktan birinde otizm ortadan kaldırılabiliyor. Bu oran 3-6 yaşta ciddi şekilde azalıyor” dedi.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A

CEMAL EMRE KURT - 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Konya’da Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı’nda (SOBE) düzenlenen programda, otizmle mücadelede erken teşhis ve eğitimin önemi bir kez daha vurgulandı. Türkiye’nin en kapsamlı otizm merkezlerinden biri olarak gösterilen SOBE’nin 10 yılda binlerce çocuğun hayatına dokunduğu ifade edilirken, modelin artık uluslararası alana taşındığı belirtildi.

ÖNERİLEN HABERLER
Otizmde erken uyarı işaretlerini kaçırmayın: Klinik değerlendirme şart
SAĞLIK

Otizmde erken uyarı işaretlerini kaçırmayın: Klinik değerlendirme şart

ALTAY: SADECE BİNA YAPMAK YETMEZ”

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, otizmin dünyada giderek daha fazla gündeme geldiğine dikkat çekerek “Neredeyse her 30 çocuktan biri otizm teşhisi alıyor. Bunun bilinen bir tedavisi yok. En etkili yöntem erken teşhis ve yoğun eğitim. SOBE sadece Konya için değil Türkiye genelinde farkındalık oluşturan bir merkez hâline geldi. Binlerce çocuğun hayatına dokunan bu yapı, akademik çalışmalarıyla da öncü konumda” dedi. Merkezin fiziksel altyapısının yanı sıra eğitim kalitesine dikkat çeken Altay, “Binalar yapılabilir ama içini sevgi ve bilgiyle doldurmak zordur. SOBE bunu başarmış bir vakıftır” diye konuştu. Otizmli çocukların ailelerinin yaşadığı zorluklara da değinen Altay, özellikle annelerin gösterdiği fedakârlığın altını çizdi.

Otizmle mücadelede Konya modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor
Başlık ResmiOtizmle mücadelede Konya modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor

PEKYATIRMACI: 400 ÇOCUĞA EĞİTİM VERİLDİ

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise SOBE’nin Türkiye’de belediye-vakıf-üniversite iş birliğinin en başarılı örneklerinden biri olduğunu belirtti. Merkezde hâlihazırda yaklaşık 400 otizmli bireye eğitim verildiğini ve 100’ün üzerinde personelin görev yaptığını aktaran Pekyatırmacı, artan ihtiyaç nedeniyle kapasitenin genişletileceğini söyledi. 21 bin 500 metrekarelik alanda hizmet veren merkezin yanına yeni bir bina inşa edildiğini açıklayan Pekyatırmacı, “Kapasiteyi artırarak daha fazla çocuğumuza ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca vakfın sürdürülebilirliği için ticari alan yatırımları da devam ediyor” dedi.

AK: 200 MİLYON LİRAYI AŞAN DESTEK VERİLDİ

SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak da bugüne kadar sağlanan eğitim desteklerinin bugünkü değerle 200 milyon lirayı aştığını söyledi. Ak, şöyle konuştu: "Sadece geçen yıl 27 milyon liralık eğitim desteği verildi. 23 binden fazla kişiye ulaştık.0-3 yaş arasında eğitime başlayan her iki çocuktan birinde otizm tanısı kaldırılabiliyor. Bu oran 3-6 yaşta ciddi şekilde düşüyor. Merkez tam kapasiteyle çalışıyor ve 750 çocuğumuz eğitim için sıra bekliyor. Yeni yatırımların zorunluluk hâline geldi. SOBE sadece uygulayan değil aynı zamanda bilimsel üretim yapan bir kurum oldu. Akademik çalışmalar ve uluslararası iş birlikleriyle modelimiz büyüdü."

Otizmle mücadelede Konya modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor
Başlık ResmiOtizmle mücadelede Konya modeli: Erken teşhisle iki çocuktan biri kurtuluyor

İSTANBUL’A SOBE ŞUBESİ AÇILIYOR

Pogramda en dikkat çekici gelişmelerden biri ise İstanbul’da açılacak yeni SOBE şubesi oldu. Vakıf Başkanı Ak, Zeytinburnu’nda kurulacak merkez için ön kayıtların başladığını duyurarak “Konya’da geliştirdiğimiz modeli Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz. SOBE Kosova, Azerbaycan ve Moğolistan gibi ülkelerde de danışmanlık veriyor. Bu model artık küresel ölçekte ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.