Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. Pirinç pilavından zehirlenmeyin! Uzmanlar uyardı bu 10 maddeye dikkat
Saglik

Pirinç pilavından zehirlenmeyin! Uzmanlar uyardı bu 10 maddeye dikkat

Son Güncelleme: 09 Temmuz, 2024 - 10:31
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Pirinç pilavından zehirlenmeyin! Uzmanlar uyardı bu 10 maddeye dikkat
Fotoğraf BaşlığıPirinç pilavindan zehirlenmeyin! Uzmanlar uyardi bu 10 maddeye dikkat

Yaz aylarının en önemli hastalıklarının başında besin zehirlenmeleri geliyor. Sıcağın etkisiyle aşırı üreyen bakteri ve virüsler, yiyecekleri bozarak başta ishal olmak üzere önemli sağlık problemlerine yol açıyor. İşte besin zehirlenmelerinden korunmanın yolları…

Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Son günlerde artan ishal vakaları sebebiyle vatandaş acillere koşuyor. İshal vakalarının en önemli sebebinin besin zehirlenmeleri olduğuna vurgu yapan uzmanlar, yaz aylarında gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 milyon kişi besin zehirlenmesi yaşıyor, yaklaşık 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Sıcak havada mikropların hızla çoğaldığına dikkat çeken Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Karakoç, “Yaz aylarında Stafilokok, Salmonella, E.Coli gibi bakteriler ile Rotavirüs ve Norovirüs gibi virüsler besin zehirlenmesine yol açıyor. Ayrıca yaz aylarında piknik, barbekü, plaj gezileri gibi açık hava etkinliklerinin artması, özellikle turistik ve kalabalık bölgelerde temizlik şartlarına uyulmaması, çiğ ve az pişmiş gıdaların tüketilmesi de besin zehirlenmesi sıklığını artırıyor” dedi.

BU BELİRTİLERDE ASLA ZAMAN KAYBETMEYİN!

Besin zehirlenmesinin belirtileri, bozulmuş gıdaların tüketiminden sonra birkaç saat veya birkaç gün içinde ortaya çıkıyor. Belirtilerin hafif veya şiddetli olabileceğine işaret eden Dr. Karakoç, “Hafif belirtiler bulantı, günde 5’ten daha az sıklıkta oluşan kusma ve ishal, karın ağrısı ve kramplar, hafif ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ile iştahsızlık gibi sorunlardır. Şiddetli belirtilerde ise sürekli kusma, şiddetli karın ağrısı ve kramplar, 38°C’nin üzerinde seyreden yüksek ateş, kanlı ishal, şiddetli dehidratasyona bağlı azalmış idrar, ağız kuruluğu, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi semptomlar görülebilir” diye konuştu.

KALICI BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

Şiddetli belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Murat Karakoç, “Çünkü besin zehirlenmesi önemli bir problemdir. Ciddi tablolarda özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölümle sonuçlanabilir. Bazı patojenler ciddi ve kalıcı sağlık problemlerine neden olabilir. Örneğin, E. Coli bakterisinin O157 suşunun yol açtığı besin zehirlenmesi sonrasında kalıcı böbrek yetmezliği gelişebilir. Yersina enterocolitica, Shigella, Salmonella bakterisi çeşitli eklem romatizmalarına sebep olabilir” dedi.

EN ÇOK TAVUK ZEHİRLİYOR

Son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın. Paketli ürünlerin ambalajlarının sağlam ve hasarsız olduğundan emin olun. Şişmiş veya hasar görmüş konserve ürünlerini kullanmayın. Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın alın. Kırık, çatlak, dışkıyla kirlenmiş yumurtalardan kaçının. Özellikle et, et ürünleri ve tavuk gibi sık besin zehirlenmesi yapan ürünlerin üretildikleri yerden depolara ve satış noktalarına sevkiyatı sırasında -18°C altında muhafaza edilerek soğuk zincirin korunması önemli. Dondurulmuş besinlerin soğuk zincirinin kırılmamış olmasına dikkat edin.

KURU GIDALARI KARANLIKTA SAKLAYIN

Bulgur, buğday, pirinç, nohut, fasulye gibi bakliyatlar ve kuru gıdaları güneş görmeyen karanlık bir yerde ve 20°C sıcaklığın altında, ağzı hava almayan kapalı cam kaplar içinde saklamaya dikkat edin. Özellikle pirinç içeren yemekleri bir günde tüketilecek miktarda pişirin. Pirinçli yemek tekrar tüketilecekse en fazla bir defa daha ısıtma yapılarak yenilebilir. Böylece Bacillus cereus gibi bakterilerin yol açacağı gıda zehirlenmesinden de korunmuş olunur.

ÇİĞ ETLERİ PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKAMAYIN

Çiğ ete ve yumurtaya dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın

Çiğ veya az pişmiş kırmızı et, beyaz et ve balıkla temas sonrası özellikle ellerinizdeki çatlaklar aracılığıyla parazitler ve bakteriler bulaşarak kist hidatik, toxoplazma, brusella, tüberküloz, camylobacter ve salmonella gibi çeşitli enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle çiğ et ve balığa dokunduktan sonra ellerinizi yine sabunlu sıcak suyla yıkamayı asla ihmal etmeyin.

Mutfak gereçlerini sıcak suyla yıkayın

Mutfak tezgâhlarını, kesme tahtalarını ve diğer mutfak ekipmanlarını sıcak su ve sabunla düzenli olarak temizlemeniz çok önemli. Her kullanımdan sonra, özellikle de çiğ et, yumurta ve balık ile temasın ardından tüm araç ve gereçler ile tezgâh yüzeylerini deterjanlı sıcak suyla iyice yıkamalısınız.

Çiğ etleri yıkamayın

Kırmızı eti, balığı ve tavuk etini pişirmeden önce yıkamayın. Özellikle tavuk etinde fazla miktarda mikroorganizma bulunuyor. Yıkama esnasında lavaboya, tezgâh yüzeyine, musluğa ve ellerimize bulaşan bu mikroorganizmalar enfeksiyona yol açabiliyor.

Bu besinleri temas ettirmeyin

Farklı besinlerin birbiriyle temas hâlindeyken çeşitli mikroorganizmaların ve zararlı maddelerin geçiş yapmalarına çapraz bulaş deniyor. Çapraz bulaşı önlemek için çiğ besinleri pişmiş yiyeceklerden ayrı tutmanız gerekiyor.

Et ve sebzeyi aynı bıçakla kesmeyin

Et ürünleri ile sebzeleri ayrı tezgâhlarda ve farklı bıçaklarla kesmek olmalı. Etler ile temas eden bıçakları, tezgâhı, mutfak araçlarını da sıcak ve sabunlu suyla yıkamalısınız.

Besinleri doğru sıcaklıkta pişirin

Et, tavuk, balık ve yumurta gibi besinlerin yeterince pişmiş olmaları da besin zehirlenmesinden korunmada büyük öneme sahip.

2 saat sonra buzdolabına koyun

Yiyecekleri piştikten sonra oda sıcaklığında en fazla iki saat tutun, özellikle et ürünlerini daha sonra buzdolabında 4°C altında saklamaya özen gösterin. Bunların yanı sıra pişmiş yiyecekleri buzdolabında çiğ besinlerden uzak tutmanız da çok önem taşıyor.

Oda sıcaklığında çözdürmeyin

Ayrıca dondurulmuş besinleri sıcak su altında çözmeye çalışmak da tehlike oluşturuyor. Bu ürünleri buzluktan aldıktan sonra buzdolabının alt raflarında çözülmeye bırakmalı veya mikrodalga fırınlar kullanmalısınız.

Editör: SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 09 Temmuz, 2024 - 10:31
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda, nereden izlenir? Yayın platformu belli oldu
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda yayınlanıyor?
    Kaydet
  • 2
    Altın mı gümüş mü? 2026'da hangisi daha fazla kazandıracak?
    Altın mı gümüş mü? 2026'da hangisi daha fazla kaza...
    Kaydet
  • 3
    Ankara kulislerinde asgari ücret zammı! İşte pazarlığın başlayacağı rakam
    Ankara kulislerinde asgari ücret zammı! İşte pazar...
    Kaydet
  • 4
    Arda Turan'ın Türkiye kararı: Shakhtar Donetsk'ten açıklama geldi
    Shakhtar duyurdu: Arda Turan'ın Türkiye kararı
    Kaydet
  • 5
    ASKİ Ankara su kesintisi ne zaman bitecek? 23 Aralık Ankara'da suların geleceği saat
    Ankara su kesintisi ne zaman bitecek?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Bu kadroyla çok bile
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük SDG’ye operasyona İsrail bir şey yapamaz!
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Sahipsiz köpekler meselesi paneli
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş 2026 yılında sosyal güvenlikte öngörülen yenilikler
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Ya kısmet!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Asgari ücret ile kaç gram altın alınır? Zam ile beraber tablo netleşti
    Asgari ücret ile kaç gram altın alınır? Zam ile beraber tablo netleşti
    Kaydet
  • Moskova’daki lüks sürgününde Esad zehirlendi mi? ABD basını ifşa etti
    Moskova’daki lüks sürgününde Esad zehirlendi mi? ABD basını ifşa etti
    Kaydet
  • Hazine Kulesi restore ediliyor
    Hazine Kulesi restore ediliyor
    Kaydet
  • İnşaat çalışmasında ihmal! Sahibi bulunamayan araç çöken duvarın altında kaldı
    İnşaat çalışmasında ihmal! Sahibi bulunamayan araç çöken duvarın altında kaldı
    Kaydet
  • Kerem jest yaptı, İspanyol 9. golünü attı
    Kerem jest yaptı, İspanyol 9. golünü attı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Regaib gecesi neler yapılır? Regaib gecesi ibadetleri
Regaib gecesi neler yapılır?
Kaydet
Eşi benzeri görülmemiş deney: O ülkede 100 gün izole yaşayana 1 milyon TL ödül
Eşi benzeri görülmemiş deney: O ülkede 100 gün izole yaşayana 1 milyon TL ödül
Kaydet
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan
'Terörsüz Türkiye' süreci komisyonunda 20. toplantı! "Son eşiğe gelindi"
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası