Sabah akşam tüketin: Kanseri önlüyor, kalp krizinden koruyor

Düzenleyen:
Sabah akşam tüketin: Kanseri önlüyor, kalp krizinden koruyor

SAĞLIK Haberleri

Zeytinyağının mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı mide mukozasını korur. Başta kalp hastalıkları olmak üzere kanser de dahil birçok rahatsızlıktan korur. Peki, zeytinyağının diğer faydaları neler? İşte doğanın bize sunduğu, uzmanların da tüketilmesini tavsiye ettiği zeytinyağının yararları…

Diyetisyen Özden Örkcü, sofralarda önemli bir yeri olan zeytinyağı ve beslenmedeki yerine ilişkin değerlendirmede bulundu; zeytinyağının faydaları hakkında bilgi verdi.

KANSERE KARŞI ÖNLEYİCİ ETKİSİ VAR

Zeytinyağının başta kalp hastalıkları olmak üzere kanser gibi birçok hastalığa karşı önleyici etkisi mevcut. Zeytinyağında bulunan bileşenler koroner kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere, kolon kanseri, erkeklerde hipertansiyon ve prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri gibi birçok hastalıklara karşı önleyici bir etkisi vardır.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Zeytinyağı, antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruma özelliğine sahip. Zeytinyağı, damar sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltır. Zeytinyağı, hücre mebranındaki yağ asit profilini ve dolayısı ile membran fonksiyonlarını etkileyerek kan basıncında azalma sağlar. Plazma HDL seviyesini artırabildiği ve TG seviyesini azaltabildiği bilinen özelliklerindendir.

ZEYTİNYAĞI GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Zeytinyağı içeriğindeki polifenoller ve E vitaminden kaynaklı güçlü bir antioksidandır. Zeytinyağının içerdiği antioksidan özellik gösteren maddeler, lipid peroksidasyonu inhibe ederek oksidatif stresi azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan lignanların deri, meme, kolon ve karaciğer kanserinde kanserli hücreleri gelişimini inhibe ettiği gözlenmiştir. Zeytinyağı kullanımının, pankreas B hücrelerinin fonksiyonu ve insülin duyarlılığı üzerindeki etkisi olduğu, dolayısıyla insülin direncini de azalttığı konusu düşünülmektedir.

HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR

Zeytinyağı, mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı mide mukozasını korur. Zeytinyağı aynı zamanda iyi bir laksatiftir ve içeriğindeki oleik asit safra salgılanmasını uyararak hazmı kolaylaştırıp, safrataşı riskini azaltabilmektedir. Osteoperoz ve Alzheimer hastalıklarının gelişiminde zeytinyağı tüketiminin kalsiyum emilimini arttırması, beyin hücrelerinin zarında bulunan yağ asitlerinin yapısını oluşturması nedeniyle olumlu etkisi kanıtlanmıştır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...