Salmonella bakterisi mutfaklarımıza girdi! Temizlense de çıkmıyor, yemeklere bulaşıp tehlike saçıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Salmonella bakterisi mutfaklarımıza girdi! Temizlense de çıkmıyor, yemeklere bulaşıp tehlike saçıyor

SAĞLIK Haberleri

Avrupa’da birkaç ülkede salmonella salgını görülmüş, salgının Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı olabileceği nedeniyle yumurtalar toplatılmıştı. Öte yandan binlerce kişi ve özellikle çocuklar hastanelik olmuştu. Yeni yapılan bir araştırmada ise baharat kutularından salmonella bakterisinin kolayca yayılabileceğini ortaya koydu.

New Jersey, New Brunswick'teki Rutgers Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yeni bir araştırmaya imza attı. Uzmanlar baharat kaplarının, kullandıktan sonra en çok kirlenen mutfak malzemesi olduğunu kanıtladı.

Journal of Food Protection'da yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, küçük kavanozların ‘hastalık yaymanın olası suçlusu’ olduğunu vurguladı.

Baharat kutularında muhafaza edilen baharatları, farkında olmadan yemeğe attığınızda yemekleriniz de bakteri yuvasına dönüşüyor olabilir.

BAHARAT KAPLARINA YERLEŞİYOR, YEMEKLERE BULAŞIYOR

Yapılan deneylerde baharat kaplarında bakterilerin yerleştiği bulundu. Söz konusu araştırmada, bulaşıklar ve mutfak eşyalarının kirlendiği için sıklıkla temizlendiği ancak baharat kaplarının bu konuda daha geri kaldığı görüldü.

Farklı büyüklükteki mutfaklarda aynı hindi burgerini pişirmek için 317 yetişkin bir araya geldi. Bazıları daire büyüklüğünde küçük bir alan kullanırken, diğerleri çalışmak için büyük bir endüstriyel mutfağa sahipti.

Salmonella'nın varlığını test etmek için mutfaklar temizlendi. Fakat sonuçlarda yaygın kirlenmeye sahip olan nesnenin baharat kapları olduğu ortaya çıktı. Çoğu baharat kabında salmonella bakterisine rastlandı. 

ÇAPRAZ BULAŞMAYLA MİKROP SAÇIYOR

Araştırmayı yürüten Donald Schaffner, "Araştırmamız, çiğ et hazırlarken dokunduğunuz herhangi bir baharat kabının çapraz kontamine olabileceğini gösteriyor” dedi. 

Schaffner, “Yemek hazırlığı sırasında veya sonrasında bunun bilincinde olmalısınız. Farkında değilseniz, çapraz bulaşma, mikropların bir maddeden veya nesneden diğerine aktarılma sürecini hızlandırır ve genellikle zararlı etkiler oluşturur” şeklinde konuştu. 

Öte yandan araştırmacılar salmonella gibi hastalıkların önemli bir bölümünün tavuk, hindi ve sığır eti gibi çiğ etlerden kaynaklandığının altını çizdi. Uzmanlar ‘zararlı’ mikropların seçtiğiniz etten baharat kabınıza gidebileceği konusunda uyarı yaptı. 

Araştırmacılar, yeterli pişirme, tutarlı el yıkama, mutfak yüzeylerinin ve mutfak eşyalarının sterilize edilmesi de dahil olmak üzere “gıdaların uygun şekilde işlenmesinin” çapraz kontaminasyonla mücadele edebileceğine inanıyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...