Sedef hastası şifayı internette arıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sedef hastası şifayı internette arıyor

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kronik bir hastalık olan sedef, internetten ürün satmaya çalışan kişilerin en önemli pazarlama alanlarından biri. Sık sık alevlenmeler yaşayan sedef hastaları dermatoloğa başvurmadan önce mutlaka sosyal medya ve internet doktorlarının tuzağına düşüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Toplumda en sık görülen cilt hastalıklarından biri olan sedef hastalığının tamamen tedavi edilemeyeceği bilgisinin yanlış olduğunu söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Sedef Hastalığı Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Asude Kara Polat “Her yüz kişiden üçünde görülen sedef, deride genellikle beyazımsı, gümüşi renkte kepeklenmelerle kızarıklıklarla seyrediyor. Belirtiler daha çok saçta, dizde ve dirsekte ortaya çıkıyor. Belirli dönemlerde alevlenen kronik bir hastalık. Ancak doğru teşhis ettikten sonra kişiye özel tedavinin bireysel olarak planlanması sayesinde lezyonlar tamamen silinebilir. İlaçları düzenli ve uzun süre kullanmak gerekir” dedi.

BULAŞICI DEĞİL

Sedefin özellikle vücudun görünen kısımlarında meydana gelmesi yüzünden hastalarda büyük sıkıntıya sebep olduğunu anlatan Doç. Dr. Polat “Her şeyin ötesinde bulaşıcı zannedilmesi hastaların hayatını iyiden iyiye zorlaştırıyor. Bu düşünce ile insanlar sedef hastaları ile tokalaşmak, kucaklaşmak istemiyor. İkili ilişkileri, evlilikleri daha zor oluyor. Oysa sedef bulaşıcı bir hastalık değil” diye konuştu.

Sedef hastası şifayı internette arıyor

ALKOL VE MADDE KULLANIMI YÜKSEK

Sedef hastasına olumlu yaklaşım, önce aile içinden başlayıp sonra topluma yayılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Polat “Sedef genetik altyapısı bulunan ve bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. Bazı ilaçların kullanımı, ateşli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, stres gibi sebeplerle tetikleniyor. Sedef hastaları toplumda damgalandıkları için bu hastalarda depresyon daha fazla görülüyor. Toplumda yalnızlaşan hastalar, sigara, alkol ve madde kullanımına yönelebiliyor” diye konuştu. Doç. Dr. Polat, sedefin 9 yaşından 90 yaşına kadar görülebilen bir hastalık olduğunu vurguladı.

KİLO VERMEK BELİRTİLERİ HAFİFLETEBİLİR

Obezitenin sedefi tetikleyen ve tedavisini zorlaştıran bir durum olduğunun altını çizen Doç. Dr. Polat, “Beslenme ve kilo vermek sedef hastalığının tedavi yönetiminde çok önemli bir nokta. Ben hastalarıma her zaman, ‘kilo verirseniz, tedaviyi daha iyi yönetebiliriz’ diyoruz. Çünkü verdiğimiz ilaçlar bazen karaciğer enzimlerini ve kolesterolü yükseltiyor ve bizler ilacın dozunu düşmek durumunda kalabiliyoruz. Bu da tedaviyi olumsuz etkiliyor” dedi.

BİYOLOJİK TEDAVİLER ETKİLİ OLUYOR

Sedef hastalığında enjeksiyonla, hastane ortamında uygulanan biyolojik tedavilerin uygun hasta grubunda etkili olduğunu anlatan Doç. Dr. Polat “Bu tedavileri herkese aynı şekilde vermiyoruz. Kişide eklem tutulumu varsa tedavi seçeneğiniz farklı, karaciğerinde farklı bir hastalık varsa tedavi farklı, crohn, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalığı varsa seçeceğiniz biyolojik tedavinin seçeneği farklı oluyor. Hasta bu ilaçlarla lezyonsuz hâle gelebiliyor” diye anlattı.

Sedef hastası şifayı internette arıyor

KAŞIYARAK KAŞINTIDAN KURTULAMAZSIN

Sedefte en rahatsız edici durumun kaşıntı olduğunu belirten Doç. Dr. Asude Kara Polat, kaşımanın sedefi daha da artırdığını belirterek, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: Sağlam deriyi bile kaşısanız, sedefli bir hastaysanız bazen olmayan lezyon derisinde sedef oluşturabilirsiniz. Çok sıcak suyla banyo, kese, lif ve sabun kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü sıcak su ve sabun cildi kuruttuğu için kaşıntıyı tetikler. Hastalarımıza bebek ürünleri kullanmalarını, cildi kesinlikle uygun ürünlerle nemlendirmeleri gerektiğini öneriyoruz.

"HASTALAR SOSYAL MEDYANIN HEDEFİNDE"

Sedefin vücudun görünen kısımlarında çıkan, tedavisi zor ve damgalamanın en yüksek olduğu hastalıklarının başında geldiğini belirten Doç. Dr. Asude Kara Polat “Sedef hastalarının büyük çoğunluğu dermatoloğa başvurmadan önce sosyal medya ve internette gördüğü “alternatif tedavi” adı altındaki uygulamaları denemeye çalışır. Buralarda ilaç dışı tedaviler öneren kişilerin hedefindeki hasta gruplarından biri de sedef hastalarıdır. Sedefe karşı internette gördüğü çeşitli alternatif tedavileri deneyenler, akupunktur, ozon tedavisi yaptıranlar veya birtakım umut tacirlerinin ürünleri kullanan hastalar var. Fakat bu yolla sedef hastalığını kontrol altına almak asla mümkün değil. Tam tersine bunlar hastalığı alevlendirebilir, kalıcı izler bırakabilir. Tedavi için kirpi eti arayıp bulan hastalarım bile var” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...