Su içerken yapılan hata… Hiç dikkat etmemiştik ama kansere yol açıyormuş

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Su içerken yapılan hata… Hiç dikkat etmemiştik ama kansere yol açıyormuş

SAĞLIK Haberleri

Aşırı sıcaklar etkisini artırdı. Sıcak havanın sağlığı tehdit edecek boyuta ulaştığı şu günlerde suya duyulan ihtiyaç da arttı. Ancak dikkat! Uzmanlar pet şişede tüketilen ve arabada uzun süre bekletilen suların zararı konusunda uyarıyor, yanlış tüketimin kansere yol açabileceğini söylüyor.

YAZAR: MELİN ÖZTÜRK / Plastikte bulunan kimyasallar oldukça tehlikeli. Ancak buna rağmen ellerinde plastik şişelerle dolaşan insanlara rastlamak hiç de alışılmadık bir durum değil. Plastik şişeler, insanların su içmek için tercih ettiği en yaygın araç. Eğer siz de su içerken plastik şişeleri tercih ediyorsanız bu yazıdan sonra fikrinizi değişebilir.

DİYABET, OBEZİTE, ERKEN ERGENLİK…

Plastik şişelerde uzun süre bekleyen suların içilmemesi tavsiye edilir. Çünkü plastikten gelen kimyasallar vücuda alınarak bağışıklık sistemini bozabilir. Östrojeni taklit eden bir kimyasal olan ‘Bifenil A’ gibi kimyasallar; diyabet, obezite, doğurganlık sorunları, davranış sorunları ve kız çocuklarında erken ergenlik gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Suyu plastik şişede saklamamak uzmanların da tavsiye ettiği gibi yerinde bir davranış.

Su içerken yapılan hata… Hiç dikkat etmemiştik ama kansere yol açıyormuş

ARABADA VE SICAKTA BEKLEYEN SULARA DİKKAT!

Özellikle arabada beklemiş pet şişede kalan suyu kesinlikle içmemelisiniz. Plastik kullanımının zararları insan sağlığı açısından değerlendirildiğinde yaygın olarak hormonlarda dengesizlik, üreme sağlığına ilişkin sorunlar ve kanser olarak sıralanabiliyor. Yapılan pek çok araştırma mikroplastiklerden sızan BPA ve ftalatlara maruz kalmanın hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı azalttığını gösteriyor. Plastikte ftalat adı verilen kimyasalın bulunması nedeniyle karaciğer kanseri ve sperm sayısında azalma (erkeklerde) gibi sorunlar meydana geliyor. Fredonia'daki New York Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma ise şişelenmiş suda aşırı düzeyde mikroplastik bulunduğunu gösteriyor.

Plastik su şişelerinde BPA (Bisfenol A) adı verilen kimyasal bir madde de bulunuyor. Bu şişeler özellikle araç içinde unutulduğunda veya sıcak bir yerde kaldığında içerdikleri kimyasallar aktive olarak suya karışıyor.

BPA’nın yanı sıra pet şişelerde oldukça zararlı bir kanserojen madde olan dioksin de bulunuyor. Bilimsel çalışmalara göre bu şişeler uzun süre özellikle güneş ışığına maruz kaldığında bu maddeler suya karışarak özellikle çocuklarda hormon bozukluklarına, gelişim geriliğine, yetişkinlerde göğüs kanserine ve daha birçok rahatsızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle araç içinde güneş ışığında kalmış suları tüketmemeliyiz.

PLASTİK Mİ CAM ŞİŞE Mİ?

Cam plastikten daha sürdürülebilir çünkü sonsuz kez yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Özellikle borosilikat camın birçok avantajı var ve bakımı yapıldığında bir cam şişe size uzun yıllar dayanabilir, bu da onu içme suyunuz için sürdürülebilir bir seçenek haline getirir.

Tek kullanımlık plastik şişeler kimyasal sızıntıya ve toksisiteye yol açabilir. Kimyasal sızıntı, ısı veya hasar (şişenin ezilmesi gibi) plastikteki toksik kimyasalların suya salınmasına neden olduğunda meydana gelir.

Şişenin tekrar kullanılmasından kaynaklanan aşınma ve yıpranma, yüzeyde bakterilerin ürediği çatlaklar ve çizikler oluşturabilir. Bakterileri temizlemek daha zordur çünkü küçük çatlakların içinde büyüyebilirler.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...