Tek başına ecza deposu gibi! Türkiye’de yeterince ilgi görmüyor ama kabızlığı geçiriyor, diyabeti ortadan kaldırıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tek başına ecza deposu gibi! Türkiye’de yeterince ilgi görmüyor ama kabızlığı geçiriyor, diyabeti ortadan kaldırıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Görüntüsünden dolayı tadı da merak edilen kudret narı, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Tropikal meyveler arasında yer alan bu gıda, Türkiye’de çok bilinmese de Bursa ve Yalova çevresinde yetişiyor. Pazarda ve marketlerde tanesi 15 ile 20 TL arasında satılıyor.

Acımsı bir tadı bulunan kudret narı, uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor. Önceleri yeşil, olgunlaşınca ise sarı veya turuncu renge dönüyor. ‘Acı kavun’ olarak bilinen kudret narı tohumları protein açısından zenginlik taşıyor. Vücutta biriken iltihabı temizleyen bu meyve hakkında “Kudret narı nedir, ne işe yarar?” , “Kudret narı mide için nasıl kullanılır?” , “Zeytinyağlı kudret narı nasıl kullanılır?” gibi sorularının cevapları sıkça araştırılıyor.

Tek başına ecza deposu gibi! Türkiye’de yeterince ilgi görmüyor ama kabızlığı geçiriyor, diyabeti ortadan kaldırıyor - 1. Resim

KABIZLIK, ÜLSER VE GASTRİTE ÇARE

Diyetisyen Merve Kalelioğlu, kudret narının demir, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi mineraller ile bol miktarda C vitamini içerdiğini belirtti. İçerdiği yüksek lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırdığını söyledi. Kalelioğlu, kudret narıyla ilgili “Ispanağın iki katı kalsiyum, beta-karoten ve bir muz kadar potasyum içerir. Kudret narı tüketmek; ülser, gastrit, kolit, reflü, kabızlık ve hazımsızlık gibi hastalıklarına iyileşmesini sağlar” dedi.

Tek başına ecza deposu gibi! Türkiye’de yeterince ilgi görmüyor ama kabızlığı geçiriyor, diyabeti ortadan kaldırıyor - 2. Resim

KANSERE KALKAN OLUYOR

Bu muhteşem meyvenin kansere karşı koruma kalkanı sağladığını da söyleyen Kalelioğlu, “Kudret narı içerdiği antioksidanlar sayesinde çeşitli kanser türlerine neden olabilecek serbest radikallere karşı etkilidir. Anti-kanserojen ve anti-tümör özelliklere sahip bir bitki olan kudret narının kanser riskini azalttığına dair bilimsel çalışmalar yayınlanmıştır. Ayrıca kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir” şeklinde bilgi verdi.

DİYABETE DOĞAL ÇARE

Kudret narının diyabet tedavisinde de etkili olduğunun altını çizen Kalelioğlu “Bir araştırmaya göre kudret narı düzenli olarak tüketildiğinde, kan şekeri düzeyini tip 2 diyabet hastalarında önemli ölçüde düşürdüğü bildirilmiştir. Ayrıca tip 1 diyabet hastalarında da faydalı bulunmuştur” şeklinde konuştu.

Tek başına ecza deposu gibi! Türkiye’de yeterince ilgi görmüyor ama kabızlığı geçiriyor, diyabeti ortadan kaldırıyor - 3. Resim

KUDRET NARI NASIL TÜKETİLİR?

Kudret narını tüketmek için ise iki yöntem tavsiye ediliyor. Uzmanlar kudret narını zeytinyağı ya da bal ile karıştırıp yemeği öneriyor. 

- Zeytinyağlı kudret narı için meyvenin çekirdekleri ayıklanıyor. Daha sonra temiz bir kavanozun yarısına zeytinyağı ekleniyor, üzerine kudret narı çekirdekleri konuluyor. Yaklaşık 10 gün bu şekilde bekletiliyor. Süre dolunca bu kür yemeklerden önce 1 kaşık tüketiliyor. 

- Ballı kudret narı için çekirdekler rondoda püre haline getiriliyor. Bu şekilde kavanoz içine alınıyor. Daha sonra üzerine bir miktar mal ilave ediliyor. Birkaç gün sonra karışım aç karnına güvenle tüketilebiliyor. 
Not: Uzun süre kullanımı karaciğer enzimlerine etki ediyor ve enzimleri yükseltebiliyor. Bu nedenle yemeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...