Tereyağı ile karıştırıp yiyin: Ne öksürük bırakıyor ne nezle

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Tereyağı ile karıştırıp yiyin: Ne öksürük bırakıyor ne nezle

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Şeker pancarı, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi birçok üründen elde edilen pekmez, lezzetiyle vazgeçilmezlerin başında geliyor. Ancak kış aylarında olduğumuz bu dönemde tadından daha çok şifa bulmak isteyenlerin imdadına koşuyor.

Genel olarak kış ayında tahinle birlikte tercih edilen pekmezin satışları, ekim aylarında başlayıp nisan ayına kadar artıyor. Birçok üründen zorlu bir sürecin ardından elde edilen doğal bir kaynak olan tatlı lezzet pekmez, birçok kişi tarafından şifa niyeti ile tercih ediliyor.

Tereyağı ile karıştırıp yiyin: Ne öksürük bırakıyor ne nezle

EN SEVİLEN İKİLİ, SOFRANIN VAZGEÇİLMEZİ

Yıllardır pekmez satıcılığı yapan Ahmet Ünlü, bu değerli ürünün geleneksel usullerle yapıldığını dile getirirken, faydalarını da saya saya bitiremedi. 

Pekmezin özellikle kandaki demir eksikliğine ve kansızlığa iyi geldiğini dile getiren Ünlü, “Pekmezin tahinle karışımı da aynı zamanda sofraların değişmez bir ürünü olarak Eskişehir halkı tarafından çok tutuluyor. Pekmezin tahinle karışımının yanı sıra yoğurtla da karıştırılıyor. Ondan sonra çeşitli şekillerde helva yapımı için de kullanılıyor. Tahin de aynı zamanda yine ev kadınları tarafından kurabiye, tahinli pide ve benzeri ürünler için kullanılıyor. Bundan dolayı Eskişehir’de tahin satışı diğer illere göre daha fazladır” ifadelerine yer verdi.

Tereyağı ile karıştırıp yiyin: Ne öksürük bırakıyor ne nezle

ÖKSÜRÜĞÜ BIÇAK GİBİ KESİYOR

Üzüm pekmezinin en fazla tercih edilen çeşit olduğunu dile getiren Ahmet Ünlü, “Üzüm pekmezinin yanı sıra keçiboynuzu pekmezi de çok tüketilir. Daha sonra dut pekmezi tüketiliyor. Pekmezler Türkiye'nin çeşitli yörelerinden gelir. Keçiboynuzu pekmezi Akdeniz Bölgesi’nden, üzüm pekmezi Ege Bölgesi’nden, dut pekmezi ise Adıyaman ve Malatya yörelerinden gelir. Son 3-4 senedir yeni yeni Eskişehir’de özellikle İnönü, Seyitgazi, Alpu ve yakın köylerinden pancar pekmezi üretimi başladı. Pancar pekmezi de çok kaliteli. Bu bakımdan pancar pekmezine de talep her geçen gün artmakta. Pekmezlerin vermiş olduğu şifalar ise saymakla bitmiyor. Özellikle pekmez, tereyağı veya zencefille karıştırılıp içildiği zaman öksürüğe ve nezleye iyi geliyor. Müşterilerimiz, son zamanlarda meydana gelen salgın hastalıklar sebebiyle daha çok pekmez tüketmeye başladılar” ifadelerine yer verdi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...