Türk cerrahlardan Metaverse ile ameliyat: VR gözlüklerle tümöre nokta atışı

- Güncelleme:
Türk cerrahlardan Metaverse ile ameliyat: VR gözlüklerle tümöre nokta atışı

Sağlık Haberleri

Metaverse teknolojisi artık hastalar için yeni bir umut oldu. Türkiye’de bu yöntemle gerçekleştirilen altıncı operasyon da başarılı bir şekilde tamamlandı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesinde “Metaverse” evreni ile görüntüleme yapılarak gerçekleştirilen ameliyatlara bir yenisi daha eklendi. Geçen yıl ilk defa 25 yaşındaki bir hastada uygulanan yöntem, bu sefer 50 yaşındaki bir kadında denendi. Karma sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde, beynin çıplak gözle görülemeyen deri, kemik ve beyin zarı altındaki bölgeleri, ameliyat sırasında görünür hâle getirildi. Böylelikle hastanın beynindeki tümör alındı.

Türk cerrahlardan Metaverse ile ameliyat: VR gözlüklerle tümöre nokta atışı

Teknolojiyi üniversiteye kazandıran ve operasyonu gerçekleştiren ekibin başında yer alan Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar “Bu tür ameliyatlarında en önemli hedef, sadece hastalıklı dokuyu alıp beynin geri kalan bölümüne zarar vermemek. Bunun için gideceğimiz en doğru yolu gösteren bu teknoloji bize iyi bir hazırlık süreci veriyor. Ameliyat sırasında da beyindeki hastalıklı doku ve damarların üç boyutlu görüntüsünü, özel VR (virtual reality yani sanal gerçeklik) gözlükler sayesinde gerçek hastanın görüntüsü ile üst üste bindiriyoruz. Bu izleyeceğimiz yolu daha iyi gösteriyor. Sanal gerçeklik görüntülerini ilerde hastanın bire bir organlarının içine düşürebilmeyi hedefliyoruz. Bu teknoloji ile beynin bize hazırladığı sürprizleri âdeta bir navigasyon cihazının yol göstermesi gibi görebiliyoruz. Böylece sanki beynin içinde dolaşıyor gibi hastalıklı dokuyu görebilme şansımız oluyor” dedi.

Türk cerrahlardan Metaverse ile ameliyat: VR gözlüklerle tümöre nokta atışı
Muhabirimiz Esma Altın da operasyonu yakından takip etti.

"ÖĞRENCİLERE DE TECRÜBE KAZANDIRIYOR"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da VR gözlükleri tecrübe etti. Ünüvar “Sanal gerçeklik gözlükleriyle bir yandan işlemi yapan hocalarımız bir yandan da onu izleyen diğer öğretim elemanları ve asistanlarımız tecrübe kazanıyor. Hem eğitim hem tedavi hem de diğer bilgi teknolojileri kullanımı açısından üç noktayı da sağlamış oluyoruz. Hocalarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...