Türk diş hekimi geliştirdi: Ses dalgası ile diş taşı temizliği

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türk diş hekimi geliştirdi: Ses dalgası ile diş taşı temizliği

Sağlık Haberleri

Fiziki temas olmadan diş yüzeyindeki taşları temizlemeyi hedefleyen cihaz sayesinde enfeksiyon riski ortadan kalkacak, diş temizliği daha kısa sürede yapılabilecek.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan, ses dalgası ile diş taşı temizliği yapan bir alet geliştirerek Türkiye patentini aldı. Prof. Dr. Kılıçarslan yakın zamanda cihazın Avrupa patentini almak için de başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayan kişinin, normal şartlarda genel kontrol için yılda bir defa diş hekimine görünmesi gerekir. Bu sırada dişlerin durumuna bakılır, oluşan diş taşları temizlenir. Çok da sevimli bir süreç olmayan diş taşı temizliği pek çok kişinin kaçtığı bir tedavidir.

Diş hekimliği alanından 10’dan fazla alet, cihaz, yöntem ve materyal buluşu olan Prof. Dr. Kılıçarslan, bu sıkıntılı işlemi kolaylaştıran bir cihaz geliştirdi.

COVID-19 PANDEMİSİNDEN İLHAM ALDI

Diş taşlarını kırmak için ses dalgalarından faydalanan Prof. Dr. Kılıçarslan, klasik metotlarda diş taşı temizliğinin elle mekanik olarak ya da titreşimle çalışan bir cihazla yapıldığını belirterek “Klasik yöntemlerde hava, su, tükürük bir araya gelerek çevreye saçılır. Aerosol işlemler dediğimiz bu işlemler enfeksiyon riskinin yüksek olduğu tedavilerdir. Bu durum özellikle Covid-19 döneminde büyük risk taşıyordu ve bu yüzden diş tedavileri erteleniyordu. Ben de bu dönemde ses dalgalarını kullanarak diş tedavisi yapan bu cihazı tasarladım ve yakın zamanda da patentini aldık” dedi.

EL DEĞMEDEN TEMİZLİK

Ultrasonik ses dalgası ile çalışan yapıda, hiçbir şekilde ağız içinde diş taşına fiziki temas olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kılıçarslan,“Ses dalgası ile sadece uzaktan işlem yapılıyor. Mekanik temizlik ve fiziki temas yapılması gerekse bile bu cihazla o süre çok çok kısalmış, kuvvet azaltılmış oluyor. Diş hekimliğinde dünyanın hiçbir yerinde bunun örneği yok. Ancak, benzer yapılar biyolojide hücre parçalamada, tıpta böbrek taşı kırmada kullanılıyor” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...