Uzmanı uyardı: Sıcak havalar hastalıkları tetikliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanı uyardı: Sıcak havalar hastalıkları tetikliyor

SAĞLIK Haberleri

Yaz döneminde artan sıcaklıklar birçok ciddi hastalığı da tetikliyor. Fazla sıcaklıklara alışık olmayan vücutlarımız alarm veriyor. Sıcak havaların yol açtığı hastalıkları Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım açıkladı.

Sıcaklık artışı ile birlikte terleme ve cildimizden sıvı kaybı oluşuyor. Bu da ani tansiyon düşmelerine, kalbe giden kan akımının azalmasına ve kalp krizi riski gibi hayatı tehdit edecek hastalıklara neden olabiliyor. 

Sıcak maruziyeti arttıkça öncelikle yorgunluk, bitkinlik gibi sıcak çarpması belirtileri görülür. Rerleme ve sıvı kaybı yerine konmadığı takdirde sıcak krampları ve ani bayılmalar görülebilir. Terleme ve sıvı kaybı başladığında yerine koymak en önemli koruma tedbiridir. Sıcaklıklara maruziyetin ilk zamanlarında tehlikeli belirtiler daha fazla görülür. Zaman içerisinde sıcak maruziyeti yine vücudumuzun adaptasyon mekanizmaları devreye girince biraz daha azalır. 

TERLEME DEYİP GEÇMEYİN 

Sıcaklıkla beraber damarlarda genişleme, terleme meydana gelir, sıcaklık maruziyeti ve terleme devam ettiği müddetçe bir süre sonunda damar içerisindeki kan miktarı koyulaşır. Bunun sonucu önemli organlara giden kan miktarında azalma yaşanır. Bu durum kalp krizi, felç, bayılma gibi ölüme kadar gidebilecek belirtilere neden olabilir. Yaz dönemlerinde özellikle yaşlı hastalar sıcaklıklara daha fazla dikkat etmelidir. 

Yine sıcaklıkla birlikte aşırı terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonlarında belirgin artışlar görülebilir. Terleme bölgelerinde mantar enfeksiyonunu azaltmak için daha uygun bir kıyafet seçilebilir. Pamuklu, terlemeyi çabucak alan ve kuruması hızlı olan kıyafetler tercih edilebilir. 

MİGREN HASTALARI DİKKAT!

Yine artan sıcaklıklar migren hastaları için de atakları arttıran bir faktör olabilir. Isı ve nem artışının ve baş ve yüz bölgesine sıcak maruziyetinin migren atak sıklığını belirgin derecede artırdığı gösterilmiştir. Bu hastaların özellikle sıvı kaybına ve sıcak havalara daha dikkat etmeleri kendileri için daha uygundur. 

Yine yaz aylarında sıcak havanın etkisi klimaların yoğun kullanımı ile burun kanamalarını da artar. Burun, kan damarları açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için kuru ve sıcak hava burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak burundaki damarların çatlamasını ve kanamayı tetikleyebilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...