Yeni ilaçlar alzaymırın ilerlemesini yavaşlatıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yeni ilaçlar alzaymırın ilerlemesini yavaşlatıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Günümüzde yaklaşık 57 milyon kişi alzaymırla mücadele ederken 2050 yılında 140 milyon kişiye yeni teşhis konulacağı tahmin ediliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Bilim dünyası alzaymırın tedavisi için aralıksız çalışıyor. 2023 yılının, alzaymır hastalığı tedavisinde önemli gelişmelere sahne olduğunu söyleyen Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerikan Sağlık ve İlaç Dairesi (FDA), bir alzaymır ilacına tam kullanım onayını verdi. Hastalık sırasında beyinde biriken amiloid isimli proteinleri temizleyen bu molekül, özellikle hastalığın erken dönemindeki hastalarda yaklaşık yüzde 30 ile 35’lik bir hastalık yavaşlaması sağlıyor. Bu alzaymır tedavisinde şimdiye kadar elde edilen en önemli başarı” dedi. Bu yıl aynı mekanizma ile etki eden bir başka ilacın da çalışmasının yayınlandığına işaret eden Prof. Dr. Bilgiç “Bu ilaç da Lecanemab etken maddeli ilaç gibi hastalarda hastalığı yavaşlatıyor. Yan etki profilleri de her iki ilaç oldukça benzer. Genetik olarak ApoE geninde E4 varyantı taşıyan kişilerde yan etkiler daha sık izleniyor. Bu nedenle tedavi öncesi bir genetik inceleme yapılması da önerilenler arasında” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...