Skyworth Türkiye'yi üretim üssü yapıyor: Önce batarya sonra elektrikli araç fabrikası

- Güncelleme:
Skyworth Türkiye'yi üretim üssü yapıyor: Önce batarya sonra elektrikli araç fabrikası

T-Otomobil Haberleri

Türk girişimci Ulu Motor ve Çinli teknoloji şirketi Skyworth, Türkiye’de elektrikli otomobil bataryası geliştirme ve üretimi için anlaştı. Sekiz dakikada dolabilen dünyanın en hızlı bataryaları 2024’te Türkiye’de üretilecek. Sonrasında ise otomobil fabrikası için yatırım planlanıyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Türkiye ve Avrupa pazarında yakaladığı istikrarlı satışlarla dikkat çeken Çinli otomobil markası Skywell büyümeye devam ediyor. Ana üretici şirket Skyworth’ün geçtiğimiz yıl Çin’in Jiangsu eyaletinde açtığı 1,2 GWh kapasiteye sahip batarya fabrika, markanın global pazarlarda rekabet gücünü iyice arttırıyor. 22 Bin m2’lik tesisi full kapasite çalıştıran Skyworth’ün, 2023 yılı hedefi ise 170 milyon dolarlık batarya üretimi. Ülkemizde Ulubaşlar Grubu şirketlerinden Ulu Motor ile çalışmalarını sürdüren Çinli dev, imzalanan anlaşmaya göre 2024 yılının ilk start alacak proje ile 800 + 4C mimariye sahip bataryalarını Türkiye’de üretecek. Bu bataryalar ile şarj gücü 120kw’den 480kw’ye yükselecek ve 8 dakikada yüzde 0’dan yüzde 80 doluluğa ulaşmasım sağlanacak. Şimdiden bir çok marka ile tedarik konusunda görüşmelerin başladığı projenin ilk fazında toplamda 25 milyon dolarlık ortak yatırım gerçekleştirilecek. 

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulu Motor ve Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, bataryaların otomotiv pazarının dönüşümünde anahtar unsurlardan biri olduğuna dikkat çekerek; “Bu teknolojiyi burada üretmek Türkiye’ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında ülkemize önemli getirisi olacak. Özellikle ihracat tarafında gurur duyacağımız işler yapmamızı sağlayacak” dedi.

SIRA ARAÇ ÜRETİMİNDE

Ulubaş açıklamasında Skywell markası ile önümüzdeki üç sene içerisinde 3 yeni model tanıtmayı planladıklarını belirterek; “Bunlardan biri B-SUV, bir diğeri ET-5’in modelimizin pey peyi versiyonu ve E segmentinde sürpriz bir modelimiz olacak. Yeni modellerin de Türkiye’de üretilmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Olumlu gelişmeler kaydediyoruz” ifadelerini kullandı. Skywell Kurucu Ortağı ve CEO’su Wu Longba ise Skywell’in performansını arttırmak için sürekli Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirterek “Yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Skywell ET5 LR’da 800V+4C süper hızlı yeni şarj teknolojisine sahip olacak, şarj gücü 120kw’den 480kw’ye yükselecek ve 8 dakikada yüzde 0 ila 80 doluluğa ulaşım sağlayacağız. Bu sayede yakıtlı otomobiller arasındaki dolum süresi farkını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın 15 ülkesinde distribütörümüz olan Ulu Motor ile yatırımlar konusunda çok yakın çalışıyoruz. Türkiye, Çin ilişkileri açısından da önemli bir dönüm noktası olacak bu iş birliği için çok heyecanlıyız. Ayrıca Türkiye’de bir araç üretim hattı kurmayı, yedek parça tedarik sistemini Türkiye’ye getirmeyi ve bazı parçaların üretimini burada yapmayı da planlarımız arasına koyduk, tüm bu süreçler için zaman içinde Ulu Motor ile farklı iş ortaklıklarımız olacak. İsteğimiz Türkiye’nin yeni enerji araç endüstrisi teknolojisini ve kapasitesini geliştirmeyi planlamak” İfadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...