ABD'li askeri yetkiliden dikkat çeken sözler: Mecbur kalırsak uzayda savaşmaya hazırız

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'li askeri yetkiliden dikkat çeken sözler: Mecbur kalırsak uzayda savaşmaya hazırız

TEKNOLOJİ Haberleri

Üst düzey bir yetkiliye göre ABD, uzayda potansiyel bir savaşa hazırlanıyor. Tuğgeneral Jesse Morehouse, ordunun 'gerekirse hemen uzayda savaşmaya hazır olduğunu' söyledi. ABD'nin yanı sıra Çin, Hindistan ve Rusya'nın uydusavar silahlar geliştirdiğini belirtelim.

Üst düzey bir askeri yetkili Çin ve Rusya da dahil olmak üzere rakip ülkelere bir uyarıda bulunarak, ABD'nin uydu karşıtı teknolojiler kullanarak uzayda savaşmaya hazır olduğunu söyledi. ABD ordusunun uzay operasyonlarından sorumlu kolu olan Uzay Komutanlığı'ndan Tuğgeneral Jesse Morehouse gazetecilere yaptığı açıklamada, "Birisi Amerika Birleşik Devletleri'ni veya karşılıklı savunma desteği anlaşmalarımız olan müttefiklerimiz ve ortaklarımız da dahil olmak üzere herhangi bir çıkarımızı tehdit ederse, bu gece savaşmaya hazırız." dedi.

Morehouse, Londra'daki ABD büyükelçiliğinde konuştu ve İngiliz The Guardian gazetesi tarafından açıklaması yayımlandı. 

ABD'li general Jesse Morehouse, Rusya'nın saldırgan faaliyetlerinin ve Çin'in 2050 yılına kadar uzay gücü olma hedefinin, ABD'ye başka 'seçenek' bırakmadığını ifade etti. 

UZAY SAVAŞININ İKİ AKTÖRÜ ABD-ÇİN OLABİLİR

1960'lardaki uzay ve Ay'a insan gönderme yarışından bu yana Amerikalılar genellikle Rusya'yı uzay konusunda ana rakibi olarak görüyordu. Ancak The Washington Post tarafından geçen ay sızdırılan ABD istihbarat belgelerine göre, artık ABD, Rusya'nın uzay programlarında gerilediğini, asıl rakibin Çin olduğunu düşünüyor

Uydular, bankacılık sistemlerinden hava tahminlerine kadar modern yaşamın büyük alanlarının temelini oluşturur ve istihbarat toplama, iletişim, navigasyon ve rehberlik yoluyla askeri operasyonlar için çok önemlidir. Ancak uydulara aşırı bağlı kalmak ve güvenmek, bir ülkenin uzaydaki varlıklarına yönelik bir saldırı durumunda geniş kapsamlı sorunları ortaya çıkarabilir. 

Askeri stratejistler, potansiyel herhangi bir uzay savaşında, rakibin navigasyon verilerini, iletişimini ve istihbaratını engellemek için ülkelerin birbirlerinin uydularına saldıracağını söylüyor. Morehouse da yaptığı açıklamada, uyduların gelecekte savaşın normal bir parçası olacağını şu sözlerle ifade etti: "Uydu iletişimleri birçok orduda giderek daha yaygın hale geliyor ve bu nedenle bunlara karşı koymak birçok ülkenin ilgilendiği bir şey."

DÖRT ÜLKE UYDUSAVAR ARAÇLARI TEST EDİYOR

Çin, ABD, Hindistan ve Rusya, kendi uydularını yerden füzelerle imha ederek uydusavar yeteneklerini test etti. Ancak ABD bu tür çalışmaları, diğer uyduları on yıllarca riske atan devasa enkaz bulutları oluşturması nedeniyle, geçtiğimiz yıl tek taraflı olarak yasakladı. Örneğin Rusya 2021'de kendi uydularından birini düşürdüğünde Dünya'nın yörüngesine 1.500'den fazla parça yağdı.

Yeni bir uzay yarışıyla karşı karşıya kalındığını belirten Morehouse, "Bu gece savaşmak istediğimiz için değil, çatışmanın olmasını engellemenin en iyi yolu bu olduğu için uydu karşıtı teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. 

Rusya ve Çin, uydu karşıtı operasyonlar yapabilen uzay araçları üzerinde çalışıyor. 2020'de ABD, Rusya'yı bir ABD casus uydusunu takip eden iki uydudan birinden mermi fırlatmakla suçladı. Bu arada Çin, diğer uyduları yakalayabilen robotik kollu uydu ile, diğer ülkelerin uydularının itici başlıklarına patlayıcı yerleştirmenin yolunu buldu. Patlayıcılar uzun süre fark edilmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve patladığında masum bir motor arızasına benzer.

Hedeflerini yakalayan, vuran silahlardan başka uydu yayınlarını bozan lazerler, kimyasal spreyler veya yüksek güçlü mikrodalgalarla donanıma zarar veren başka yöntemler de bulunuyor. Morehouse, ABD'nin de çevreye büyük zarar verme riski taşımayan benzer teknolojiler üzerinde çalışabileceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Hilal Bardakcı

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...