Görünmez uçak ANKA-3 'Gök Vatan'la buluştu! Erdoğan, nefes kesen uçuş videosunu paylaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) mühendislerinin ürettiği ANKA-3 pistten teker kesti. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA-3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ANKA-3'ün ilk uçuşunu yaptığını bir video eşliğinde duyurdu.

Türk savunma sanayisinde büyük gelişmeler peş peşe yaşanıyor. TUSAŞ, 5. nesil savaş jeti KAAN'ın ilk uçuşunun önümüzdeki birkaç hafta içinde yapılacağını açıkladı. Bu açıklamanın üzerinden sadece 2 gün geçmişti ki bugün erken saatlerde ANKA-3'ün uçtuğu görüntüler basına sızdı.

İlerleyen saatlerde ise ANKA-3'ün uçtuğu resmi olarak duyuruldu. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, "uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Böylece, TUSAŞ tarafından geliştirilen yerli insansız savaş uçağı ANKA-3 ilk defa "Gök Vatan" ile buluştu. ANKA-3'ün kolunda Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET'in de olması ise dikkat çekti.

ANKA-3 GÖKLERDE! ERDOĞAN DUYURDU 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız ANKA III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

ANKA-3 ÖZELLİKLERİ NELER? 

Jet motorlu ANKA-3 savaş uçağı, kuyruk tasarımında herhangi bir yatay ve dikey stabilize bulunmaması, silah istasyonunu gövde içinde barındırması sayesinde düşük radar izine sahip olacak.

Mart 2023'de ilk defa pistte görüntülenen ve taksi testlerine başlayan ANKA-3, jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak.

ANKA-3, "uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü sağlayacak. 44 bin fite kadar çıkıp, 40 bin fitte de görev yapabilecek ANKA-3, 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaşabilecek ve havada yaklaşık 10 saat kalabilecek.

Azami kalkış ağırlığı 6 buçuk ton olacak ANKA-3'ün bin 200 kg faydalı yük kapasitesi bulunacak. Uçakta birisi gövde altı merkez, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacak.

ANKA-3'ün teknik özellikleri şu şekilde: 

ANKA ve ANKA II ile ortak aviyonik mimari ve yer kontrol istasyonu
Düşük radar görünürlüğü
Yüksek hızda intikal
Yüksek faydalı yük kapasitesi
Maksimum kalkış ağırlığı: 6500 kg
LoS/BLOS (Uydu kontrolü)
Faydalı yük kapasitesi: 1200kg
Servis irtifası: 40kft
Dayanım: 10 saat @ 30kf
Seyir hızı: 250kts/0.42M @ 30kf
Azami hız: 425kts/0.7M @ 30kf

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...