Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif: Mars’ta antik buzul kalıntıları tespit edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif: Mars’ta antik buzul kalıntıları tespit edildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Mars ekvatorunun yakınında bir buzulun kalıntıları bulundu, bu da Kızıl Gezegen’de insanların bir gün karaya çıkabileceği bir bölgede bir tür su olabileceği fikrini destekliyor.

Mars’ta keşfedilen buzul kalıntıları çok eski tarihlerden kalma. Buz kütlesi artık yok ancak bilim insanları Mars'ın ekvator bölgesi yakınlarındaki diğer mineral yataklarında kalıntılarını tespit etti. Söz konusu bölgedeki birikintilerin genellikle açık renkli sülfat tuzu içerdiği bulundu.

Bilim insanları, bölgeyi daha yakından incelediklerinde, buzul hareketleriyle taşınan ve biriken toprak olarak bilinen ‘moren’ gibi buzulun bazı özelliklerini belirledi. Araştırma ekibi ayrıca buzulların içinde oluşan yarık alanları veya derin kama şeklindeki açıklıkları da tespit etti.

MARS BUZULU 6 KM UZUNLUĞUNDAYMIŞ

Bulgular, Teksas, Woodlands'de Çarşamba günü düzenlenen 54. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda bilim dünyasıyla paylaşıldı. Mars buzuluna ilişkin çalışma tüm dünyada gezegen bilimciler tarafından büyük ilgi çekti. 

SETI Enstitüsü ve Mars Enstitüsü'nde kıdemli bir gezegen bilimcisi olan çalışmanın baş yazarı Dr. Pascal Lee yaptığı açıklamada, "Bulduğumuz şey buz değil, bir buzulun ayrıntılı morfolojik özelliklerine sahip bir tuz yatağı. Burada olduğunu düşündüğümüz şey, bir buzulun tepesinde oluşan tuzun, yarık alanları ve aşağıdaki buzun şeklini korumasıydı." dedi.

Araştırmacılar, buzulun 6 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 4 kilometre genişliğindeve 1,3 ila 1,7 kilometre yükseklikte olduğuna inanıyor.

Bilim insanları buzuldan herhangi bir parça kalıp kalmadığını ve eğer öyleyse, tuz birikintilerinin altındaki sığ derinliklerde ne kadar bulunduğunu belirlemek istiyor. Bu özel tuz birikintisi buzu koruyorsa, yakınlarda başka buz kanıtlarının olması muhtemel görünüyor. 

(CNN) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...