ÇAKIR'ın ardından SİPER! Hedefi tam isabetle vurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesinin SİHA'dan atıldığı duyuruldu. SSB Başkanı 'dünyada ilk' olduğunu vurguladı. Öte yandan, SİPER ve GÖZDE de kritik virajları başarıyla geçti. SİPER sahaya inmeye bir adım daha yaklaştı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ASELSAN ve ROKETSAN'ı etiketleyerek SİPER uzun menzilli hava savunma sistemine ilişkin değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Demir, "Türk semalarının koruyucusu SİPER sahaya inmeden önceki son testinde, uzun menzilde hedefi tam isabetle vurdu. Karada, havada, denizde ve uzayda istiklal ve istikbalimiz için gece gündüz cansiparane çalışmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı. 

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1656759432032710668

Ayrıca daha önceki testte, SİPER ile 100 kilometre menzile ulaşılmıştı ve ilk testte kullanılan EİRS radarına ek olarak alçak irtifa radarı kullanılmıştı. Öte yandan, Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi Tayfun da 'kısa menzilli balistik füze' olarak ülkenin güvenliğine katkı sağlayacak.

ÇAKIR DÜNYADA İLKİ BAŞARDI

SSB Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlarda, dünyada ilk defa bir SİHA'dan (silahlı insansız hava aracı) seyir füzesi atıldığını duyurdu. İsmail Demir, "AKINCI TİHA'dan atılan ÇAKIR tüm kritik bileşenleri yerli-milli olan motorla ateşlendi ve hedefi tam isabetle vurdu. Türkiye Yüzyılı'na, savunma sanayiinden armağan olsun." ifadelerini kullandı. 

Sosyal medya platformu Twitter'da İsmail Demir'in paylaşımı, 17 binden fazla kişi tarafından beğenildi. Ayrıca 4 binden fazla kişi tarafından da ÇAKIR füzesi paylaşımı retweet (yeniden paylaşma) edildi. 

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1656750264357888002

'GÖZDE' TESTİNDE KRİTİK VİRAJ AŞILDI

Öte yandan, İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, GÖZDE güdüm kitinden de bir başarı haberi geldi. TÜBİTAK SAGE ile ortak olarak geliştirilen GÖZDE güdüm kiti, 500 lb. sınıfında MK-82 genel maksat bombalarını INS/GPS ve Lazer Arayıcı Başlıklı (LAB) güdümlü mühimmata dönüştürerek sabit ve yüksek hızlı hareketli (50-120 km/s) hedeflerin hassas vurulmasını sağlıyor. GÖZDE güdüm kitinin seri üretim çalışmaları devam ediyor.

GÖZDE mühimmatının uçuş testleri tamamlanarak, ilk atışlı testleri F-16 ve AKINCI SİHA platformlarından gerçekleştirildi. Atışlı testlerde hedef yüksek hassasiyetle vuruldu.

ÇAKIR'ın ardından SİPER! Hedefi tam isabetle vurdu

F-16 sertifikasyon testleri çerçevesinde atışlar Konya Karapınar Atış Sahası'nda başarıyla icra edildi. SSB, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE temsilcilerinin katıldığı faaliyette; GÖZDE-ANS güdüm kitli bomba, takip uçağı tarafından lazerle işaretlenen hedefi tam isabetle vurdu.

Ardından GÖZDE yapılan başarılı atış testleri ile AKINCI platformuna da entegre edildi. GÖZDE-ANS; MK-82(500 lb) genel maksatlı bombaları ANS/Lazer güdümlü hale getiren bir kit olup Lazer Arayıcı Başlık sayesinde hareketli hedeflere karşı da etkin olarak görev yapıyor.

13 KİLOMETRE MENZİLDEKİ HEDEFİ TAM İSABET VURDU

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, GÖZDE mühimmatının uçuş testlerinin başarılı bir şekilde yapıldığını belirterek, “Yapılan ilk atışlı testlerde 28.500 feet yükseklikten 0.9 Mach hızla atılan GÖZDE-ANS güdüm kitli bomba, takip uçağı tarafından lazerle işaretlenen 13 km menzildeki hedefi tam isabetle vurdu.

F-16 sertifikayon testleri çerçevesinde devam eden faaliyetlerde 40 bin feet yükseklikten 0.9 Mach hızla atılan bir diğer GÖZDE-ANS güdüm kitli bomba, takip uçağı tarafından lazerle işaretlenen 21 km menzildeki hedefi tam isabetle vurdu. GÖZDE-ANS; MK-82(500 lb) genel maksatlı bombaları ANS/Lazer güdümlü hale getiren bir kit olup F-16 uçaklarından 40 bin feet irtifadan atıldığında 28 km menzildeki hedefleri yüksek hassasiyette vurabilme özelliğine sahip” diye konuştu.

(Kaynaklar: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...