Çin'e ABD kontrolünde 'çip yasağı': Hollanda ve Japonya da ambargoya katıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin'e ABD kontrolünde 'çip yasağı': Hollanda ve Japonya da ambargoya katıldı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD’nin ardından Japonya ve Hollanda da Çin’e çip teknolojisi alanında yasaklar uygulamak için harekete geçti. Amaç, Çin’in çip üretimine darbe vurmak. 

Bloomberg’in haberine göre, Japonyave Hollanda Çin'e çip yasakları uygulamaya başlayacak. Konuya aşina kaynakların aktardığı bilgilere göre iki ülkenin de amacı, ‘Pekin'in kendi yerel çip kapasitesini oluşturma hırsına zarar vermek’. Bu karar kapsamında, Hollandalı şirket ASML Holding HV'nin çip üretimi için kullanılan deep ultraviyole litografi makinelerini Çinli şirketlere devretmesi engellenecek. Ayrıca Japon Nikon Corp.'a da benzer kısıtlamalar getirilecek.

ABD'Lİ ŞİRKETLER ŞİKAYET EDİNCE İŞLER DEĞİŞTİ

ABD yönetimi, Çin’in ordusunda yapay zeka ve makine öğrenimi için kullanılan kendi yarı iletkenlerini üretme ve geliştirme kabiliyetini sınırlamak için bu tür kısıtlamaların yapılmasını istiyor. Öte yandan, ABD merkezli teknoloji ekipmanı üreticileri, Çin’e karşı alınan bu yasakların yalnızca ABD’li şirketlere uygulanmasından ve bunun diğer ülkelerdeki rakipleriyle olan dengeyi etkilemesinden şikayet etmişlerdi. Bu da Hollanda ve Japon hükümetlerinin Tokyo Electron ile birlikte ASML'nin bu tür makineleri nasıl ihraç ettiğini yeniden gözden geçirmesine yol açtı.

Bu hamle borsayı pek etkilemedi ancak anakara Çin'deki en büyük çip üreticisi olan Şanghay'daki Semiconductor Manufacturing International yasaklardan etkilendi. Hua Hong Semiconductor da hisselerde hafif bir düşüş gördü ve yuan'ın offshore fiyatı yüzde 0,1 düştü.

ÇİN'İ KENDİ TEKNOLOJİSİNİ YAPMAYA İTEBİLİR

ASML CEO'su Peter Wennink, konuya ilişkin açıklamasında, litografi makinelerinin ihracatında ABD önderliğindeki bu kısıtlamaların sonunda Çin'i kendi gelişmiş donanımını üretmeye iteceği konusunda uyardı. Yönetici, "Bu zaman alacak ancak sonunda yapacaklar" dedi.

(GSMArena)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...