Çinli robot garsonlar Güney Kore'de endişeye yol açtı

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
Çinli robot garsonlar Güney Kore'de endişeye yol açtı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Insider

Güney Kore'de restoranlar, iş gücü sıkıntısıyla başa çıkmak için yapay zeka robotlarını kullanıyor. Ancak Çin'de üretilen robotlar Güney Kore'dekilerden çok daha ucuz. Robot garsonların, Kore'de endüstriyi olumsuz etkileyeceği yönünde endişeler var.

Güney Kore'deki teknoloji yöneticileri, ucuz Çin menşeili robotların, Güney Kore'de üretilen robotların satılmasını baltalamasından endişe duyuyor. Güney Kore, kısmen demografik krizin yol açtığı iş gücü kıtlığına tepki olarak restoranlarda robot garsonlar çalıştırıyor. 

Kore Robot Endüstrisi Birliği'nin Financial Times ile paylaştığı veriler, Kore restoranlarında 5 bin adet robot garsonun çalıştığını gösteriyor. 

ROBOT GARSONLAR PANDEMİDE POPÜLER OLDU

Korea Times'ın nisan ayındaki bir haberine göre, bir işletme sahibi, garson ihtiyacını ortadan kaldırmak için restoranlarındaki her masaya tabletler yerleştirdi. Pandemi sırasında Reuters haber ajansı, Güney Koreli teknoloji şirketi KT Corp'un restoranlara tramvay benzeri bir yapay zeka robotu olan 'Aglio Kim'i satmaya başladığını bildirdi.

KT'den yetkili Lee Young-jin, robotun her yolculukta dört masaya kadar yiyecek taşıyabileceğini söyledi. Ancak Güney Kore'deki teknoloji yöneticileri, artık Kore pazarının ucuz Çin robotları tarafından işgal edilmesinden ve ülkenin kendi robotik üreticilerine engel olmasından endişe duyduklarını söyledi.

Robot garson teknolojisi son yıllarda daha karmaşık hale geldi; masalardaki tabletlerin ötesinde, siparişleri toplayan ve yiyecek dağıtan tamamen otonom robotlar bile çıktı.

ÇİNLİ MUADİLLERİ ÇOK DAHA UCUZ

Çin yapımı bir servis robotunun maliyeti 10 milyon ila 30 milyon won (7.500 ila 22.600 dolar) arasında; bu da Koreli muadillerinin fiyatının yaklaşık beşte birine karşılık geliyor. Adı açıklanmayan bir yönetici Financial Times'a yaptığı açıklamada, savaşı daha kaliteli robotlarla kazanmaya çalıştıklarını söyledi, "ancak bu kolay değil." diye ekledi. 

Koreli şirketler de ucuz Çin mallarıyla daha geniş çapta rekabet etmenin yollarını arıyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Güney Koreli girişimlerin ayda 300 bin won karşılığında restoran robotları kiralamayı teklif ettiği ortaya çıkmıştı. Ancak sektörden bazıları Çin'in ithalatıyla rekabet edebilmek için sübvansiyonlara ihtiyaç duyulacağını düşünüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...